Hírek

Röpke pillantás Enyedi Ildikó új filmjére

enyedi ildiko testrol es lelekrol arany medve dij
Enyedi Ildikó és az Arany Medve-díj

Megérkezett az első kép Enyedi Ildikó nemzetközi gárdával készülő új filmjéből, a Feleségem történetéből.

A Variety közölte az első képet Enyedi Ildikó új, Füst Milán világhírű regényéből készült filmjéből, amelynek most fejezték be az első forgatási szakaszát Hamburgban. A tízmillió euróból készülő produkció stábja majd többek között Magyarországon és Máltán folytatja a munkát, így hamarosan Budapest utcáin is felbukkannak majd a mozi nemzetközi sztárjai, Léa Seydoux, Louis Garrell, Jasmine Trinca vagy az Enyedi Ildikó által nagy felfedezettként emlegetett Gijs Naber.

A zömében angolul, de kisebb részben olasz, német és francia nyelven készülő alkotás

az 1942-ben megjelent, majd az évtizedek során több mint egy tucat nyelvre lefordított, azonos című regény adaptációja. A főszereplője Störr kapitány, a holland hajós, aki fogadást köt egy kocsmában, hogy feleségül fogja venni az első betoppanó nőt. És ekkor jön Lizzy, és megkezdődik a páros közös története – egy történet szerelemről és legfőképpen egy történet a féltékenységről.

Fotó: Csata Hanna

A Variety kérdésére a Oscarra jelölt Testről és lélekről rendezőnője elmondta, hogy a regény meghatározó élményt jelentett számára fiatalkorában. Arra a kérdésre pedig, hogy mi volt a filmmel kapcsolatos legnagyobb kihívás, Enyedi Ildikó elmondta, hogy még ha nem is tudatosan, de létezik egy kelet-európai rendezőnőket beskatulyázó „tematikus gettó” a maga elvárásaival, de ez a film fittyet hány ezekre. S reméli, hogy a közönség majd meg fogja érteni, képes lesz elmerülni benne, és nem ezen elvárások mentén ül majd be rá.

S hogy mi a film üzenete a mának?

„Ez a film egy szerelmeslevél minden csodálatos tökéletlen férfihoz, életünk szerelmeihez, amit egy rendezőnő írt.” Nagyon jó, hogy új kapuk nyíltak a nemek közötti kommunikációban, hogy jó irányba változnak a társas érintkezés normái. Ez a film ehhez szeretne hozzászólni kedvesen és humorosan – mert így is hatékony és még szórakoztató is.

A film elkészültét a Magyar Nemzeti Filmalap, az Eurimages és az Arte támogatta.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..