Hírek

Rosamund Pike és David Oyelowo szerelme a világ ellen – A United Kingdom előzetes

a-united-kingdom Előzetest kapott a TIFF-en debütáló A United Kingdom című brit romantikus dráma. Az igaz történetet feldolgozó alkotást Amma Asante rendezte, főszerepben pedig Rosamund Pike és David Oyelowo.

A Pathe UK produkciója két ember szerelméről és harcáról szól a társadalommal és saját hazáikkal szemben. Az 1940-es években Seretse Khama, az akkori Botswana trónörököse megismerkedik, majd beleszeret egy londoni irodistába, Ruth Williamsbe. Kapcsolatukat még a brit fővárosban is rossz szemmel nézik, a lány családja mindent elkövet, hogy jobb belátásra bírja őt, amikor azonban a fiatal Seretse-t hazahívja a kötelesség Dél-Afrikába, és el kéne foglalnia királyi posztját, a pár élete még nehezebbre fordul.

Eléggé egyértelmű, hogy milyen drámai elemekre lehet számítani a rasszizmus övezte tiltott románc kapcsán, az előzetes pedig afelől sem hagy kétséget, hogy nem csak Hollywood képes a hatásvadászatra. Mindez persze nem egyenes recept egy rossz filmhez, főleg ha két ilyen tehetséges színész viszi majd hátán az alkotást. Rosamund Pike félelmetesen jó alakítást nyújtott a Holtodiglan című thrillerben, amiért jogosan Oscar-díjra is jelölték, míg David Oyelowo ugyanabban az évben méltatlanul maradt ki a mezőnyből Selma-ban nyújtott szintén maradandó és figyelemre méltó játéka révén.

A filmet a rendezői székben frissnek számító Amma Asente (Belle) rendezte, a két színész mellett pedig láthatjuk majd még Tom Feltont, Jack Davenportot, Laura Carmichaelt és Charlotte Hope-ot is.

Az előzetes egyébként nagyon igényes és gyönyörű helyen felvett alkotást ígér, amelytől okkal remélhetjük, hogy túllép a társadalom ellen fellépő szerelmesek konvencionális vonalán, és mutat valami újat.

Az A United Kingdom Torontóban mutatkozik be, Londonban pedig az egész fesztivált ő nyitja majd meg. Magyar forgalmazásáról egyelőre nincsenek hírek, de hátha egy filmhét vagy fesztivál kapcsán hozzánk is eljut.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya