Hírek

Megfilmesítik Ruth Handler, Barbie baba megalkotójának életét

Ruth Handler maradandót alkotott. Barbie baba 60 éves pályafutása alatt popkulturális ikonná nőtte ki magát, és mai napig egyike a legkelendőbb divatbabáknak. Előállítójának, a Mattelnek az 1959-ben útjára indított játék mai napig jelentős bevételi forrása. Hatása a nőkről alkotott képre vitathatatlan. A Barbie-film mellett most alkotójának életéről is filmet forgatnak.

Ruth Handlert, egy amerikai üzletasszonyt tartják a Barbie baba, azaz teljes nevén Barbara Millicent Roberts megalkotójának, akit egy német baba, a Bild Lilli ihletett meg. Egy öltöztethető, felnőtt nőről mintázott baba ötletében férje, a Mattel játékvállalat egyik alapítója először nem látott lehetőséget. Handler asszony azonban nem adta fel.

Gábor Zsazsa hatodik férjének, Jack Ryan tervezőnek a közreműködésével elkezdte kidolgozni a lánya után elnevezett baba tervét, ami a New York-i American International Toy Fairen jelent meg hivatalosan első alkalommal 1959. március 9-én, és aminek köszönhetően Rita Handler volt az egyik első nő, aki felkerült a Fortune 500 listájára.

A sikertörténetet megfilmesítésének alapja Jacqueline Shannon 1995-ös Dream Doll: The Ruth Handler Story című kötete lesz, amiből a Mielőtt meghaltamért Oscar-díjra jelölt Melisa Wallack írja majd a forgatókönyvet. A filmmel kapcsolatos produceri feladatokat pedig Rita Wilson, Tom Hanks felesége, aki korábban többek között a Bazi nagy görög lagzi producere volt, Cristan Crocker, Andrea Nevin és a Bron Studios látja el.

Miközben a szintén tervbe vett Barbie-filmmel kapcsolatban izgalmas kérdés, hogy mit hoz ki a jól ismert alapból az indie-filmek világában otthonosan mozgó házaspár, Noah Baumbach és a Lady Bird című filmjéért a legjobb rendezésért és forgatókönyvért Oscar-díjra jelölt Greta Gerwig, a főszerepben Margot Robbie-val, akit hamarosan a Birds of Prey révén láthat ismét a nagyvásznon a közönség.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya