Hírek

Saját fővárosukban fúrtak kémalagutat az amerikaiak

rbergesA XX. századi hírszerzés szövevényes akciói a mai napig kihatással vannak a föld országainak erőviszonyaira. A DoQ csatorna most induló sorozatával szigorúan bizalmas történetekről rántja le a leplet.

Az augusztus 25-én induló új sorozat, a Kémhálózat csütörtökönként jelentkező epizódjaiban a második világháború és hidegháború eddig rejtett kémszíntereire kalauzol, hogy megismertesse olyan nyugati és szovjet ügynökök történetét, mint amilyen a Rosenberg házaspár volt.

Csupán hajszálon múlott, hogy a II. világháborút követő hidegháború nem vezetett egy újabb globális harchoz. A koreai- és a vietnámi háború jó lehetőséget adott a hidegháború két katonai tömbjének az olyan összecsapásokra, amelyekben ki lehetett próbálni az új fegyvereket, műholdakat, kémeszközöket, és meg lehetett győződni az ellenfél erejéről. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió folyamatos készültségben állt – nemcsak földön, vízen és levegőben, de földalatti kémalagutakban is.

NY

Tüntetés New Yorkban a Rosenberg házaspár mellett

Az 1980-as években az amerikaiak a saját fővárosukban található orosz nagykövetség alá fúrtak kémalagutat. Meglepő módon Moszkvának ez csak 2001-ben jutott tudomására, és ennek mentén kérdőre is vonta az Államokat. Az ezredforduló elején zajlott nyomozás azonban kiderítette, hogy egy akkori FBI ügynök, Robert Philip Hanssen az oroszoknak kémkedett, így azok tudhattak az alagút létezéséről. Az egykori szövetségi kém leleplezését követően tizenötszörös életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A XX. század második felében zajló hidegháborús kémkedések eseményei a mai napig hatással vannak történelmünkre. A DoQ csütörtökön induló új sorozatában megismerteti azokat a szövevényes történeteteket, amelyek meghatározzák napjainkat.

Kémhálózat augusztus 25-től csütörtökönként 22.00 órától a DoQ műsorán!

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés