Hírek

Sam Mendes: segítse ki a színházakat a Netflix és az Amazon!

Sam Mendes
Forrás: flickr / Stuart Crawford

A koronavírus gazdasági hatásait elsősorban Hollywood felöl szoktuk vizsgálni, pedig az elmúlt évtizedek brit színháza számos sztárt nevelt ki az álomgyárnak. Erre hívja fel a figyelmet Sam Mendes, rámutatva arra is, mi lehet a gazdasági kiút.

„Hogyan menthetjük meg színházainkat?” címmel írt terjedelmes cikket az Oscar-díjas brit filmrendező, Sam Mendes a Financial Times-ban. Néhány ötletet is ad erre, miközben megjegyzi, hogy a brit színház gazdasági szempontból is nyereséges vállalkozás.

2018-ban a brit színházi előadásokat 34 millió ember nézte meg, nagyjából annyian, mint az angol Premier League labdarúgó mérkőzéseit. Ez idő alatt a színházak 1,28 milliárd £ bevételt termeltek, a teljes kulturális szektor pedig 32,3 milliárd £-ot adott a brit gazdaságnak, ami 21,9%-os növekedés 2010 óta. Csak Londonnak tavaly 133 millió £ bevétele volt ennek adójából. Röviden: a kultúra a brit gazdaság egyik húzóágazata.

Noha bizonyos szektorokban ismét újraindul az élet, a színházak esetében élő előadások mellett ez jóval komplikáltabb. Mendes szerint a távolságtartási szabályok betartásával ez szinte lehetetlen.

Sok más üzletág – boltok, irodák, nyilvános terek, néhány étterem – képes elindulni ilyen szigorításokkal is. Csökkentett befogadás mellett még a mozinak is van lehetősége: napi öt vetítéssel kellő távolságtartással fent lehet tartani. Egy színház azonban napi egy élő előadással, a székek 80 százaléka híján képtelen nem veszteséges lenni.

De mi a válasza minderre a rendezőnek? Első két pontja jellemzően inkább brit belpolitikai kérdés: egyes adóvisszatérítési szabályok ideiglenes megváltoztatását sürgeti, illetve egy állami befektetési alap létrehozását, amivel bizonyos darabokat befektetésként lehet támogatni.

Sokkal érdekesebb számunkra azonban, hogy Mendes cikkében megszólítja a két nagy streaming szolgáltatót, a Netflixet és az Amazont, hogy – ahogy írja: „akiket a COVID-19 tett gazdaggá” – vegye ki részét a helyreállításban. Ahogy fogalmaz: ők voltak a nyertesei annak, hogy az otthon töltött hetekben milliók néztek gyakran angol színészek, írók, rendező tehetségek munkáit. Reménykedik abban is, hogy ezek a szolgáltatók most nem dőlnek hátra, „ miközben azok a kulturális műhelyek, amelyek ezeket a tehetségeket kinevelték, éppen haldokolnak.”

Kezdeményezések persze már korábban is voltak. A The Guardian még márciusban szedte össze a különböző kultúratámogatási lehetőségeket. Ugyanígy Magyarországon is ebben az időben terjedt a „ne válts vissza jegyet” akció, aminek célja az volt, hogy az egyébként is nehezebb gazdasági helyzetbe kerülő színházakat ne terheljük tovább a megvásárolt, de még fel nem használt színházjegyek visszaváltásával.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya