Hírek

A sátán fattya: díszbemutató pénteken a Pesti Vigadóban

Tarpai Viktória A Sátán fattya című filmben
Tarpai Viktória A Sátán fattya című filmben

A Pesti Vigadóban pénteken lesz a díszbemutatója A sátán fattya című nagyjátékfilmnek. Zsigmond Dezső alkotása az 1944-ben Kárpátalján történt tragikus eseményeket, a málenkij robotot, a helyiek meghurcoltatását mutatja be.

Hiánypótló ez a történelmi film, amely a háborús időkben a Szovjetunióhoz tartozott Kárpátalja világát idézi fel zártságával, lelkiségével egy nő sorsán keresztül” – mondta a rendező az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült alkotás főhőse a mindössze 16 esztendős Tóth Eszter megpróbáltatásait tárja a nézők elé megerőszakolásától a kiközösítésen át a családtagok elvesztéséig. Zsigmond Dezső kitért arra, hogy A sátán fattya szereplői, köztük a főbb szerepeket játszó Tarpai Viktória, Szűcs Nelli és Trill Zsolt kárpátaljai születésű színészek, akiknek nagyszülei személyesen élték át a több mint hetven évvel ezelőtti borzalmas világot.

Gyerekkorom óta hallottam ezekről a történetekről, nagyon sok embert hurcoltak el a környékről” – mondta Tarpai Viktória. Rengeteg magyar család élt át a filmben bemutatotthoz hasonló szenvedéseket, hiszen több tízezer férfit vittek el a térségből, a Kárpátalján maradt nők és gyermekek a bevonuló szovjet hadseregnek voltak kiszolgáltatva.

Zsigmond Dezső szólt arról, hogy jórészt a nyíregyházi múzeumfaluban (valamint Szabocs-Szatmár-Bereg erdőháti részén) forgathattak, ezért nem kellett komoly összegeket fizetni az akkori világ felépítésére. A film a Dunatáj Alapítvány megbízásából, az Emmi, a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült. A sátán fattya tavaly decembertől látható a mozikban.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya