Hírek

Scarlett Johansson és Mark Ruffalo is felszólalt a Hollywood Foreign Press Association ellen

A Golden Globe-ot irányító Hollywood Foreign Press Association-re (HFPA) rájár a rúd mostanában. Többek között Scarlett Johansson és Mark Ruffalo is kifogásolta a szövetség működését.

A Hollywood Foreign Press Association (magyarul: Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége) legfőképp a neves Golden Globe díjátadó szervezőjeként ismert. A körülbelül 90 tagot számláló társaság nem kis hatalommal bír: ők döntenek az „Oscar előszobájaként” is emlegetett díj jelöltjeiről és nyerteseiről. Viszont nemrégiben több kritika is érte a majd’ 80 éve létező szövetséget, ami megingatta Golden Globe presztízsét amerikai filmes körökben.

Kiderült, hogy bevett szokás a tagok szimpátiáját drága ajándékokkal, exkluzív vacsorameghívásokkal, ötcsillagos szállodákkal és VIP bulikkal megnyerni.

Már régóta nyílt titok volt beavatottak számára, hogy a tehetős stúdiók és sztárok egy aranyszobrocska reményében udvarolják körül a szövetséget. Az Emily Párizsban producerei például 30 tagot (tehát a HFPA harmadát) utaztattak el Párizsba, ahol luxuskörülmények közt szórakoztatták őket. Meg is lett a sokakat meghökkentő jelölés.

A HFPA-ról tudni kell, hogy olyan nemzetközi újságírókat tömörít egy társaságba, akik az amerikai szórakoztatóiparról írnak külföldi médiák számára. Viszont az utóbbi két évtizedben egy fekete tagja sem volt a szövetségnek, ami szintén kiverte a biztosítékot Hollywoodban. A szövetség nemrég bejelentette, hogy 50%-kal megemelik a tagok számát, külön hangsúlyt fektetve fekete újságírók verbuválására. Megígérték továbbá, hogy szigorítják a tagok által elfogadható ajándékokat körüli szabályokat is. De számos filmes nagyágyú szerint ez nem elég jelentős változás.

Scarlett Johansson személyes történetével fejezte ki ellenszenvét a Hollywood Foreign Press Association ellen:

 „Színészként filmed népszerűsítése céljából elvárják, hogy sajtótájékoztatókon és díjátadókon vegyél részt a díjszezon alatt. A múltban ez gyakran a HFPA tagoktól jövő szexista kérdések és megjegyzések eltűrését jelentette számomra, ami már-már szexuális zaklatás felé hajlott. Pontosan ez az oka annak, hogy évek óta nem vagyok hajlandó részt venni az konferenciáikon.”

Golden Globe-díjas Mark Ruffalo is kommentelte a HFPA ígéretét egy Twitter posztban, kiemelve, hogy az lassúsága miatt nem hoz elég változást a következő évi díjátadóra.

Rajtuk kívül még Netflix és az Amazon Studios is kifogásolták a szövetség működését, és minden tevékenységet beszüntetnek a HFPA-val, amíg igazi reformok életbe nem lépnek.

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés