Hírek

Scarlett Johansson lemondta egyik főszerepét a transznemű közösség tiltakozása miatt

Egy héttel azután, hogy a színésznő elvállalta a Rub & Tug főszerepét, transznemű csoportok és aktivisták kezdtek tiltakozni Johansson döntése ellen.

Scarlett Johansson otthagyja a Rub & Tug című gengszterfilm főszerepét– írja az Out Magazine-hoz eljuttatott közleményében a színésznő. A saját produkciós cégének filmjében egy transznemű szerepet vállalt el, amivel széleskörű megbotránkozást keltett transznemű egyesületek és aktivisták körében.

A Rub & Tug a hetvenes évek Pittsburghjének egyik hírhedt bűnözőjéről szól (szólt volna?): a masszázsszalonokat és bordélyházakat üzemeltető Dante „Tex” Gill nevű férfi Jean Gill néven nőként született és az alvilág meghatározó alakjává nőtte ki magát. Johansson kilépésével egyelőre nem tudni, mi lesz a produkció sorsa. A színésznő korábban úgy nyilatkozott, nem tartja aggályosnak, hogy transz karaktert formál meg. Példaként említi Jeffrey Tambort, Jared Letót és Felicity Huffmant, akik ünnepelt szerepekben formáltak meg transznemű karaktereket, Jared Letót pár éve a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért még Oscarral jutalmazta az Akadémia. A világ azonban sokat változott azóta, ami Letónak 2014-ben Oscar szobrot ért, azért Johanssont most pokolra kívánják, ezért gyorsan ki is ugrott a szerepből.

Scarlett Johansson a Páncélba zárt szellemben

„Az etikai kérdések fényében, melyet szerepválasztásom generált, tisztelettel visszalépek a szereptől” – írja közleményében Scarlett Johansson. „A transzneműek kulturális elfogadásának még rengeteget kell fejlődnie, mellyel kapcsolatban nagyon sokat tanultam a transznemű közösségtől, mióta először nyilatkoztam a szereppel kapcsolatban, amit be kell, hogy lássak, sajnos érzéketlenre sikeredett. Csodálom és tisztelem a transznemű közösséget és boldog vagyok, hogy a filmes reprezentációjukkal kapcsolatos kérdés továbbra is napirenden van Hollywoodban.”

A színésznő első nyilatkozatai nagy visszhangot vertek a transzgender egyesületek körében, nem tetszésüknek többen hangot adtak a közösségi médiában is.

„Oké, akkor ti eljátszhattok minket, de mi nem játszhatunk el titeket? Elb*szott egy hely Hollywood…”– írta a Twitterére az Amazonon futó Transparent című sorozatból ismert Trace Lysette, transznemű színésznő. „Nem lennék kiakadva, ha megkapnám ugyanazokat a lehetőségeket, mint Jennifer Lawrence és Scarlett, ha egy cisz szerepre jelentkezek, de tudjuk, hogy nem ez a helyzet. Szégyen.”

A produkció Johansson kilépése óta stagnál, a filmet eredetileg az a Rupert Sanders rendezte volna, akivel a Páncélba zárt szellem remake-en is együtt dolgozott a színésznő. Johansson azért a szerepért is kapott hideget-meleget, hiszen akkor egy eredetileg ázsiai karaktert formált meg.

 

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com