Hírek

Scarlett Johansson remek Őrnagy a GiTS előzetesében!

gits_ghost_in_the_shell_scarlett_johanssonÖt kisvideó jelent meg a tavaszi Ghost in The Shell filmhez: a Motoko Kusanagi őrnagyot alakító Scarlett Johansson jó reményre ad okot.

A Paramount a szokásos trailer helyett néhány tíz másodperces szegmens bemutatásával enged először bepillantást a készülő Ghost in The Shell-filmbe. Öt darab rövid videó jelent meg a várva várt (és rettegett) adaptációhoz/remake-hez: a videók alapján a látványvilággal valószínűleg nem lesznek gondok.

A videókban a legtöbbet a főszereplő Motoko Kusanagi őrnagyot játszó Scarlett Johansson látható, bár az egyikben a felettesét, Aramakit is megpillanthatjuk (eléggé karateridegen módon pisztollyal a kezében).

A vizualitás egyértelműen az anime esztétikájára épül, bár jóval sötétebb annál. Legalábbis az egyik jelenet – az ágyon ülő Őrnagy az ablak előtt – kifejezetten annak másolata. Scarlett Johansson meggyőző alakítást nyújt ezekben a töredékekben: bár sok minden ad okot kétségre a film minőségével kapcsolatban (nem utolsó sorban Rupert Sanders rendező, akinek legnagyobb dobása eddig a Hófehér és a vadász című film volt), valószínűleg nem Johansson lesz a gyenge láncszem.

A Ghost in the Shell alapja a kultikus japán manga és a belőle készített anime (utóbbi animációs film Páncélba zárt szellem címmel vált a hazai rajongók kedvencévé). A filmművészet egyik legjelentősebb, egész műnemeket tartósan befolyásoló alkotása döntő hatással volt az anime médiumára, a cyberpunkra és számos-számtalan követőjére – nem utolsósorban a Mátrixra. Jelentősen hozzájárult, hogy az anime nyugaton is népszerűvé váljon; kollégiumokban, egyetemeken, klubokban másolták, adták-vették.

A filmhez a japán franchise-ok jó szokása szerint több folytatás és sorozat is készült (valamint ezek kombinációi és felújításai). Közös bennük a főszereplő, Motoko Kusanagi őrnagy karaktere, a kemény, a végletekig professzionális, on- és offline harcban egyaránt verhetetlen, egzisztenciálisan azonban örökké bizonytalan cyborg.

A GiTS legjobb formájában az ember ember-létéről, a tudatosság kérdéseiről, az intelligencia és a lélek szerepéről szól, valamint a gép és a szoftver érző lénnyé válásáról – illeszkedve a nyugati sci-fi újhullámának ébredő tematikájába (lásd: A nőEx Machina, Transzcendens, Chappie, valamint kisebb alkotások tömkelege, például az Automata – és érintőlegesen az Ultron kora, a Csillagok között, a Hős6os). Legrosszabb formájában azonban csak egy húsz éve közhelyessé vált cyberpunk-beállítást kínálhat: a GiTS már a Mátrix idején is klasszikusnak számított a maga műfajában. Sok függ tehát attól, mennyire hajlandók az alkotók engedni egy sci-fi akcióorgiából (az eredeti anime alig néhány, bár rendkívül látványos akciójelenetet tartalmaz), mennyi filozófiát merészkednek beemelni a műbe, és mindezt engedi-e stúdió.

Johansson és a stáb az új-zélandi Wellingtonban forgatta a filmet. A DreamWorks stúdióban születő film producere Avi Arad és Steven Paul, a forgatókönyvet Bill Wheeler írta, az executive producer Mark Sourian lesz. (A DreamWorks úgy kerülhetett a képbe, hogy Steven Spielberg nagy rajongója az eredeti animének, és régi terve volt játékfilmes feldolgozása.)

A Ghost in The Shell élőszereplős változatát várhatóan 2017. március 31-én mutatják be.

[author_bio author=”havasmezoi”]

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com