Hírek

Scarlett Johansson tudja, mi az a deepfake videó

A színésznőnek most deepfake celebpornó videókhoz használták az arcát.

Korábban is hallhattunk a trendről, hogy hírességek arcát illesztették pornószínésznőkre, amihez mindössze egy pornófilmjelenetre és a híresség rögzített arckifejezéseire volt szükség. A deepfake változat ettől csak annyiban különbözik, hogy mindezt mesterséges intelligencia végzi. A jelenség nevét a deep learning (mély tanulás) és a fake (ál, hamis) szavak összetétele adja. Egy ilyen videó, amin Scarlett Johansson arcát látni, 1.5 milliós nézettségnél tart.

Az alábbi deepfake videógyűjteményen Nicholas Cage arca tűnik fel néhány változatban.

Scarlett Johansson korábban már esett áldozatul netes támadásnak, amikor néhány másik celebével együtt a meztelen képeit szerezték meg. Az elkövető akkor kézre került. A deepfake videókkal kapcsolatban azonban a probléma törvényi szinten összetettebb.

A színésznő tud a videók létezéséről, de a Washington Postnak adott nyilatozatában többek között kitért arra, hogy bár nem örül neki, igazából semmit nem tud tenni ellenük, ám különösebben nem is hat rá a jelenség. Véleménye szerint vannak az interneten ennél sokkal zavaróbb dolgok is.

A színésznőt legközelebb az Avengers: Endgame-ben láthatjuk a nagyvásznon.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés