Hírek

Sci-fi animációs koprodukciót támogat a Nemzeti Filmintézet

John Vardar vs. a Galaxis

Szűkített keretről döntött március 31-ei ülésén a Nemzeti Filmintézet. A legnagyobb összeget az elsőfilmes animációs rendező John Vardar vs. a Galaxis című terve kapta.

77,7 millió forint gyártási támogatást ítélt meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) a John Vardar vs. a Galaxis című macedón-magyar-horvát-bolgár családi animációs mozifilm gyártására – tudtuk meg a szervezet közleményéből. A film egy szerencsétlen plázás mikulásról szól, „akit rabul ejt egy nárcisztikus robot, és az univerzum leghatalmasabb fegyverét John fejében rejti el. Ettől kezdve bármi, amit John kimond, valósággá válik, és ezzel kezdetét veszi egy óriási galaktikus kaland, ami romantikában, humorban és izgalmakban egyaránt bővelkedik” – írja a film sillabusza.

A film rendezője a macedón Goce Cvetanovski, aki eddig animációs rövidfilmeket készített. Magyarországi koproducere Konrád Éva, az Umatik nevű hazai animációs stúdió vezetője.

Ez a cég gyártotta a Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című filmet is, amiről kollégánk lesújtó kritikát közölt.

A Nemzeti Filmintézet ezen kívül többnyire forgatókönyv-fejlesztésre ítélt támogatást. 1 millió forint jutott a Guerilla rendezőjének, Kárpáti György Mór Tűz című forgatókönyvének fejlesztésére. Rajta kívül különböző összegeket nyert még Miklya Anna, Kis-Szabó Márk és Szente Vajk, illetve Csurgó Csaba forgatókönyv-terve, valamint a MOME évfordulós rendezvénye, a Moholy 125.

A közlemény szerint az NFI most tudatosan dönt kevesebb kifizetésről, hogy a veszélyhelyzet után megnövelt összeggel tudja támogatni a felmerülő terveket.

Borítókép: John Vardar vs. a Galaxis © Umatik

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com