Hírek

A sci-fi műfaját járja körül a Filmanatómia-sorozat legújabb kötete

5 sci-fi rövidfilm

5 sci-fi rövidfilmA sci-fi műfaját járja körül válogatott tanulmányok segítségével a Filmanatómia-sorozat legújabb, harmadik kötete. A könyvet, amely kitér a zsáner történetére és alműfajaira csakúgy, mint a sci-fi és a vallás kapcsolatára, valamint a magyar animációs filmhez fűződő gazdag hagyományaira, november 25-én, pénteken mutatják be Budapesten.

A kötetben a műfaj több száz alkotását tárgyalják a szerzők, köztük olyan szériákat, mint a Star Wars, a Star Trek, az Alien, a Terminátor, a Robotzsaru, A majmok bolygója és a Vissza a jövőbe-filmek. Szó esik olyan kasszasikerekről, mint az E.T., a Mátrix, a Jurassic Park, emellett fontos szerzői darabok – a Mechanikus narancs, a 2001: Űrodüsszeia vagy a Brazil – is megjelennek a kötetben – tájékoztatta az MTI-t Kárpáti György filmkritikus, a könyv egyik szerzője.

A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben.

A kötet szerzői gyakorló, jegyzett filmkritikusok, közöttük egyaránt megtalálhatók a Filmvilág filmművészeti folyóirat szerzői, szerkesztői, valamint a felsőoktatásban dolgozó tanárok. Megjelenik a filmalkotói szemszög is: a könyvben interjú olvasható Pater Sparrow rendező-látványtervezővel, aki Stanislaw Lem-adaptációt is rendezett 1 címmel.

A Sci-fi című kötetet, amelynek médiapartnere a Galaktika, november 25-én filmvetítéssel egybekötve mutatják be a fővárosi Art+ Cinemában.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya