Hírek

Scorsese elég komolyan bevédte a Netflixet

Martin Scorsese, akinek idén két filmje is a Netflix révén kerül a nézők elé egy friss interjúban kiállt a streaming szolgáltató mellett.

Az Oscar-díjas rendező is felszólalt a Netflix körüli, lassan évek óta húzódó vitában. A rendes mozi és az otthoni mozi összecsapásának talán egyik csúcspontja volt idén Alfonso Cuarón Roma című alkotása, amely egyből elérhető volt online. Igaz, a film a netes platform mellett több moziba is eljutott, sokan mégsem találták helyénvalónak, hogy versenyez az Oscar-díjon. Talán éppen emiatt nem is nyerte el a legjobb film díját, holott az utolsó pillanatokig azt lehetett hinni, hogy ilyen értelemben is történelmet ír a fekete-fehér dráma.

Precedens lehetett volna a Roma Legjobb filmes Oscar-díja

A streaming óriást korábban Spielberg támadta nagyon, éppen az Oscar kapcsán. Szerinte az ilyen filmekkel nincsen semmi baj, de nincsen helyük a világ legrangosabb filmes versenyében. Erre aztán a Netflix is reagált, illetve nagy rendezők sora állt össze a szolgáltatóval, hogy közös alkotásokat készítsenek. Maga az Oscar is belengette egyébként, hogy nem futtatja a Netflix filmjeit, de végül előálltak egy középúttal, amely lehetővé teszi, hogy versenyezzenek a csatorna alkotásai is.

A legújabb nagy rendező pedig, aki kiáll a Netflix mellett nem más, mint Martin Scorsese, akitől idén a The Irishman és egy Bob Dylan-dokumentumfilm is érkezik. Az tehát eddig sem volt nagy kérdés, hogy dolgozna-e szívesen Scorsese a Netfilxszel, most azonban egy friss interjúban kiemelte, hogy azért tartja sokra a netes stúdiót, mert pénzt és alkotói szabadságot biztosít a készítőknek.

Martin Scorsese befejezte a The Irishman forgatását

Hagyják kicsit békén (a Netflixet), mert ez az új világ. Lehet, hogy máshogy csinálnak dolgokat, de szerintem türelmesnek kell lennünk” – nyilatkozta. Egészen odáig ment, hogy szerinte a streaming oldal révén ismét felmerülnek olyan alapvető filmtörténeti és technikai kérdések, mint hogy mi a film, és hogyan is kellene bemutatni azt.

A történethez nyilván az is hozzájárul, hogy a sztárokkal teletolt gengszterfilm, a The Irishman korábban a Paramount égisze alatt készült volna el, de annyira megszaladtak az anyagiak, hogy a stúdió nem tudta tovább vállalni a projektet. A Netflixnél pénzből pedig nincs hiány: ők szívesen fordítottak 140 millió dollárt Scorsese grandiózus alkotására.

A vita természetesen ezzel nincs lezárva, a Netflix pedig rövid időn belül csak egy lesz a több streaming szolgáltatóból, ahol minőségi és erős filmek készülnek.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés