Hírek

Scorsese elég komolyan bevédte a Netflixet

Martin Scorsese, akinek idén két filmje is a Netflix révén kerül a nézők elé egy friss interjúban kiállt a streaming szolgáltató mellett.

Az Oscar-díjas rendező is felszólalt a Netflix körüli, lassan évek óta húzódó vitában. A rendes mozi és az otthoni mozi összecsapásának talán egyik csúcspontja volt idén Alfonso Cuarón Roma című alkotása, amely egyből elérhető volt online. Igaz, a film a netes platform mellett több moziba is eljutott, sokan mégsem találták helyénvalónak, hogy versenyez az Oscar-díjon. Talán éppen emiatt nem is nyerte el a legjobb film díját, holott az utolsó pillanatokig azt lehetett hinni, hogy ilyen értelemben is történelmet ír a fekete-fehér dráma.

Precedens lehetett volna a Roma Legjobb filmes Oscar-díja

A streaming óriást korábban Spielberg támadta nagyon, éppen az Oscar kapcsán. Szerinte az ilyen filmekkel nincsen semmi baj, de nincsen helyük a világ legrangosabb filmes versenyében. Erre aztán a Netflix is reagált, illetve nagy rendezők sora állt össze a szolgáltatóval, hogy közös alkotásokat készítsenek. Maga az Oscar is belengette egyébként, hogy nem futtatja a Netflix filmjeit, de végül előálltak egy középúttal, amely lehetővé teszi, hogy versenyezzenek a csatorna alkotásai is.

A legújabb nagy rendező pedig, aki kiáll a Netflix mellett nem más, mint Martin Scorsese, akitől idén a The Irishman és egy Bob Dylan-dokumentumfilm is érkezik. Az tehát eddig sem volt nagy kérdés, hogy dolgozna-e szívesen Scorsese a Netfilxszel, most azonban egy friss interjúban kiemelte, hogy azért tartja sokra a netes stúdiót, mert pénzt és alkotói szabadságot biztosít a készítőknek.

Martin Scorsese befejezte a The Irishman forgatását

Hagyják kicsit békén (a Netflixet), mert ez az új világ. Lehet, hogy máshogy csinálnak dolgokat, de szerintem türelmesnek kell lennünk” – nyilatkozta. Egészen odáig ment, hogy szerinte a streaming oldal révén ismét felmerülnek olyan alapvető filmtörténeti és technikai kérdések, mint hogy mi a film, és hogyan is kellene bemutatni azt.

A történethez nyilván az is hozzájárul, hogy a sztárokkal teletolt gengszterfilm, a The Irishman korábban a Paramount égisze alatt készült volna el, de annyira megszaladtak az anyagiak, hogy a stúdió nem tudta tovább vállalni a projektet. A Netflixnél pénzből pedig nincs hiány: ők szívesen fordítottak 140 millió dollárt Scorsese grandiózus alkotására.

A vita természetesen ezzel nincs lezárva, a Netflix pedig rövid időn belül csak egy lesz a több streaming szolgáltatóból, ahol minőségi és erős filmek készülnek.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya