Hírek

Scorsese lesz Mundruczó Kornél új filmjének executive producere

Evolúció

Martin Scorsese már másodszor dolgozik együtt Mundruczóval; a film, az Evolúció november végén érkezik a mozikba.

A Match Factory bejelentette, hogy Martin Scorsese executive producerként csatlakozott az Evolúció filmes csapatához – írja a film sajtóközleménye.

Mundruczó Kornél filmje egy család sorsát követi nyomon a II. világháborútól a mai Berlinig.

A film Scorsese második együttműködése Mundruczó Kornél rendezővel és Wéber Kata forgatókönyvíróval a Pieces of a Woman után

– amelyért Vanessa Kirby Oscar-jelölést kapott a legjobb színésznő kategóriában.

Az Evolúció világpremierje júliusban volt a Cannes-i Filmfesztivál Cannes Première szekciójában, ahol az angolszász kritikusok nagy elismeréssel fogadták – írja a sajtóközlemény. Az egyik főszerepet Monori Lili játssza, akinek a filmben nyújtott alakítását Anthony Hopkins-hoz hasonlították. Monori Lili partnere Láng Annamária, a további főbb szerepekben Goya Rego, Padmé Hamdemir és Jule Böwe láthatók. A film producerei Viola Fügen, Michael Weber és Petrányi Viktória. Az Evolúciót november 22-én a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nyitó estjén (ZSIFI) lehet megtekinteni, majd november 25-től játsszák a magyar mozik a Mozinet forgalmazásában

Martin Scorsese így nyilatkozott: „Mundruczó Kornél és Wéber Kata minden új filmje pozitiv értelemben vett sokként hat mind a nézőre mind pedig a filmkészítőre – soha nem adják fel a feltérképezetlen területek feltárását. Az Evolúcióval az idő mozgásának dramatizálására találnak módot, azt megmutatva, ahogy emlékezünk és ahogy felejtünk. Az Evolúció a nyugtalanító valósággal néz szemtől szembe, méghozzá új és izgalmas, sőt felszabadító módon. Valódi filmes történetmesélők munkája.

 

Mundruczó Kornél a világhírű rendezővel való újabb közös munka hírére így reagált: „Megtiszteltetés számunkra, hogy Martin Scorsese csatlakozott az Evolúcióhoz; nagyon sokat jelent nekünk a Pieces of a Woman kapcsán létrejött együttműködés folytatása. Ez a film lehetőséget adott arra, hogy Katával feltárjuk az identitás folyamatosan változó fogalmát, mind a magunk, mind az előttünk és utánunk élő generációk számára. Az a tény, hogy ez a rendkívül személyes történetekből álló triptichon megszólította Martin Scorsesét, nagyon sokat jelent számunkra, és reméljük, hogy a filmet megnézve a közönség is a maga módján tud majd reflektálni az identitás fogalmára.

Ezzel a bejelentéssel együtt hozták nyilvánosságra a film magyar nyelvű plakátját is, melyen Szűcs Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész alkotása látható.

Szűcs Attila hiperrealista formanyelvre épülő képi világa mindig is nagy hatással volt Mundruczó Kornélra. Mundruczó értelmezésében a plakát egy olyan ölelést ábrázol, ahol nincs ott a másik.

A német-magyar koprodukcióban készült Evolúció Mundruczó Kornél nyolcadik nagyjátékfilmje, az alkotást a forgatókönyvet író Wéber Katával közösen jegyzi. Az alkotás koncepciója a Proton Színház azonos című előadásából származik. A film meglehetősen gyorsan készült el: 2021 tavaszán mindössze tizenhárom nap alatt forgatták le. Mundruczó alkotótársa, Wéber Kata forgatókönyvíró a Fehér isten, a Jupiter holdja és a Pieces of a Woman című filmeket is jegyzi.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.