Hírek

Scorsese új filmje Jézusról szól és csak 80 perces lesz

Martin Scorsese mozifilmet készít Jézusról a Némaság írójának regénye alapján.

Martin Scorsese befejezte annak a filmnek a forgatókönyvét, amit még tavaly májusban lebegtetett meg: a film Jézusról szól és mindössze 80 perc hosszú lesz – írja a The Hollywood Reporter.

Scorsese tavaly tavasszal, Cannes után olaszországi körútra indult, és a Ferenc pápával való találkozása és az egyházfő felhívása után bejelentette, hogy filmet fog készíteni Jézusról – írtuk meg még akkor. „A pápa művészekhez intézett felhívására az egyetlen általam ismert módon válaszoltam: egy Jézusról szóló film forgatókönyvének kitalálásával és megírásával” – jelentette be Scorsese 2023. május 27-én a Vatikánban tartott, A katolikus képzelet globális esztétikája című konferencián. Ferenc pápa a konferencián tartott beszédében arra kérte a művészeket, hogy legyenek „látó és álmodó szemek, a nyugtalanság hangjai és a képzelet formálói”, különösen Krisztus alakjának ábrázolásában.

Új utat próbálok találni ahhoz, hogy [Jézust] még hozzáférhetőbbé tegyem, és hogy eltávolítsam a szervezett vallás miatt keletkező rossz hangulatot” – nyilatkozta Scorsese.

A film főként a jelenkorban játszódik majd és Jézus alapvető tanításainak alapelveire koncentrál. Scorsese számára a film rendezői útjának egyik csúcspontját jelenti majd. „Kerestem a Kundunnal és a Krisztus utolsó megkísértésével és valamelyest a New York bandáival is – a megváltás, az emberi lét felé nyitó utakat, és hogy miként foglalkozzunk a bennünk élő negatív dolgokkal. Vajon alapvetően tisztességesek vagyunk és később válunk tisztességtelenné? Meg tudunk változni? Elfogadják ezt a változást mások? És ami mindez alatt meghúzódik, az a félelem a társadalomtól és a megrontott kultúrától, ami azért vált megrontottá, mert már nem gyökerezik moralitásban és spiritualitásban. Semmi vallás. Semmi lelkiség. Csak a tagadása” – mondta a rendező. – „Meg akarom találni a saját utamat egy… nem akarom azt mondani, hogy vallásos értelemben, mert olyan félreérthető; de létezik egy alapvető, fundamentális hitem, legalábbis törekszem rá, és ezek a filmek ennek a megtalálásában segítenek.

Scorsese a filmet a kritikus és filmkészítő Kent Jones-szal együtt írta, alapjául Shūsaku Endō Jézus élete c. könyve szolgál; ugyanő írta a Némaság c. regényt is, amiből Scorsese 2016-ban készített emlékezetes filmet. Forgalmazó még nem ismert. Ha a film valóban 80 perces lesz, akkor ez lesz a rendező legrövidebb filmje.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com