Hírek

A setét torony nyerte a hétvégét, de nem toronymagasan

Az amerikai mozipénztárak az idei nyár leggyengébb hétvégéjét élték meg. A Box Office Mojo információi szerint a három premier közül egyik se muzsikált fényesen.

A Sony nagy franchise-alapozó könyvadaptációja, A setét torony könnyedén tudott győzedelmeskedni. Ez azonban nem ad okot örömre, ugyanis a film korántsem tűnik nagy sikernek. 60 millió dolláros költségvetése nem mondható blockbuster-mértékben óriásinak, azonban a hétvége alatt mindössze 19,5 millió dollár értékben váltottak rá jegyet. Ha ezt a harmadik hete futó Dunkirk 17,6 milliós hétvégi bevételével vetjük össze, máris eltörpül az eredmény.

A setét torony folytatásának esélyeit egyelőre nem ölte meg az alacsony bevétel, ám a film kritikai visszhangja nem kedvező. A Rotten Tomatoes 18%-os értékelése mellett mi sem igazán rajongtunk Stephen King sokrétű történetének hollywoodi szintre leegyszerűsített adaptációjáért. A világ legtöbb helyén még nem mutatták be a filmet, így könnyen lehet, hogy visszahozza a ráfordított pénzt és akár profitot is termelhet.

Egyértelmű bukás viszont volt a hétvégén, ráadásul egy Oscar-díjas rendezőtől.

Kathryn Bigelow (A bombák földjén, Zero Dark Thirty) egy újabb igaz történeten alapuló thrillert készített Detroit címmel. Tipikusan az a film, melyet a kritikusok imádnak, de a nézőket valamiért hidegen hagyja. 34 milliós költségvetésének behozásához a hétvégi 7 milliója édeskevés. Az amerikai beágyazottságú történet és a nagy nevek hiánya miatt nemzetközi vonalon sem várhat sokat. Javulás akkor következhet be, ha az Oscar-szezonban a Detroit gazdagabb lenne pár jelöléssel – újból érdeklődést generálna a film iránt.

Az újabb gyermeket elrablós filmet, a Kidnapet nem kellett félteni, hiszen alig reklámozták és a főszereplő Halle Berry már nem akkor név, mint tíz éve volt. 10 milliós bevétele egy korrekt szám egy kevés pénzből készült filmhez.

A korábbi premierek mind elfogadható számokat hoznak.

Az Emoji-film a rettenetes kritikák ellenére nem bukik, míg a Valerian és az ezer bolygó városa folyamatosan kapja az újabb koporsószögeket. A majmok bolygója: Háború továbbra is gyengén teljesít, ami azért meglepő, mert az előző rész, a Forradalom nagybetűs siker volt – 700 millió felett kaszált.

A szuperhősök köszönik, jól vannak. Wonder Woman a 800 millió felé kacsintgat, míg Pókember feltehetően megáll 700 millió alatt. Utóbbinál érdekesség, hogy a sokkal rosszabbra értékelt A csodálatos Pókember 2.-nél kevesebb pénzt szerzett, hiába a Marvel közreműködése.

Az amerikai kasszáknál az elkövetkező hetekben a mostaninál is alacsonyabb számok várhatóak, hiszen nem lesznek nagy címek augusztusban. Egyedül a jövő héten bemutatandó Annabelle 2.-nél van annyi esély, hogy a horrorrajongók támogassák, ami a meglepően pozitív kritikák miatt akár meg is történhet.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya