Fókuszban Hírek

A setét torony nyerte a hétvégét, de nem toronymagasan

Az amerikai mozipénztárak az idei nyár leggyengébb hétvégéjét élték meg. A Box Office Mojo információi szerint a három premier közül egyik se muzsikált fényesen.

A Sony nagy franchise-alapozó könyvadaptációja, A setét torony könnyedén tudott győzedelmeskedni. Ez azonban nem ad okot örömre, ugyanis a film korántsem tűnik nagy sikernek. 60 millió dolláros költségvetése nem mondható blockbuster-mértékben óriásinak, azonban a hétvége alatt mindössze 19,5 millió dollár értékben váltottak rá jegyet. Ha ezt a harmadik hete futó Dunkirk 17,6 milliós hétvégi bevételével vetjük össze, máris eltörpül az eredmény.

A setét torony folytatásának esélyeit egyelőre nem ölte meg az alacsony bevétel, ám a film kritikai visszhangja nem kedvező. A Rotten Tomatoes 18%-os értékelése mellett mi sem igazán rajongtunk Stephen King sokrétű történetének hollywoodi szintre leegyszerűsített adaptációjáért. A világ legtöbb helyén még nem mutatták be a filmet, így könnyen lehet, hogy visszahozza a ráfordított pénzt és akár profitot is termelhet.

Egyértelmű bukás viszont volt a hétvégén, ráadásul egy Oscar-díjas rendezőtől.

Kathryn Bigelow (A bombák földjén, Zero Dark Thirty) egy újabb igaz történeten alapuló thrillert készített Detroit címmel. Tipikusan az a film, melyet a kritikusok imádnak, de a nézőket valamiért hidegen hagyja. 34 milliós költségvetésének behozásához a hétvégi 7 milliója édeskevés. Az amerikai beágyazottságú történet és a nagy nevek hiánya miatt nemzetközi vonalon sem várhat sokat. Javulás akkor következhet be, ha az Oscar-szezonban a Detroit gazdagabb lenne pár jelöléssel – újból érdeklődést generálna a film iránt.

Az újabb gyermeket elrablós filmet, a Kidnapet nem kellett félteni, hiszen alig reklámozták és a főszereplő Halle Berry már nem akkor név, mint tíz éve volt. 10 milliós bevétele egy korrekt szám egy kevés pénzből készült filmhez.

A korábbi premierek mind elfogadható számokat hoznak.

Az Emoji-film a rettenetes kritikák ellenére nem bukik, míg a Valerian és az ezer bolygó városa folyamatosan kapja az újabb koporsószögeket. A majmok bolygója: Háború továbbra is gyengén teljesít, ami azért meglepő, mert az előző rész, a Forradalom nagybetűs siker volt – 700 millió felett kaszált.

A szuperhősök köszönik, jól vannak. Wonder Woman a 800 millió felé kacsintgat, míg Pókember feltehetően megáll 700 millió alatt. Utóbbinál érdekesség, hogy a sokkal rosszabbra értékelt A csodálatos Pókember 2.-nél kevesebb pénzt szerzett, hiába a Marvel közreműködése.

Az amerikai kasszáknál az elkövetkező hetekben a mostaninál is alacsonyabb számok várhatóak, hiszen nem lesznek nagy címek augusztusban. Egyedül a jövő héten bemutatandó Annabelle 2.-nél van annyi esély, hogy a horrorrajongók támogassák, ami a meglepően pozitív kritikák miatt akár meg is történhet.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..