Hírek

Fantasy horror a felhők között – Shadow in the Cloud előzetes

A Shadow in the Cloud című fantasy horror előzetesében Chloë Grace Moretz egy rejtélyes csomagot szeretne eljuttatni a célállomásra a II. világháború idején, de egy olyan problémával kell szembenéznie, amiről sok pletyka terjengett a korszak pilótái között. 

A Shadow in the Cloud története a II. világháború idején játszódik. A szokatlan folklór elemeket vászonra dolgozó film kezdetén a titokzatos csomagot szállító Chloë Grace Moretz egy olyan B-17-esen kap helyet, amin nem ő az egyetlen olyan utas, akire a legénység nem számított. Egy gremlin is rejtőzik a repülőn.

A rejtélyes gremlin kifejezés egyébként az 1920-as évekből származik. Az apró termetű lénnyel kapcsolatos történetek kezdetben a Máltán, a Közel-Keleten és Indiában tartózkodó brit pilóták körében terjedtek el. Hivatalosan először egy versben jelent meg a kis hegyes fogú lény, aki képes meghibásodást okozni különböző szerkezetekben, különös tekintettel a repülőkre.

Később, a II. világháború idején plakátok során is feltűntek a gremlinek. Roald Dahl első, 1943-ban megjelenő The Gremlins című gyerekeknek szóló regénye pedig még szélesebb körben tette hírhedtté a lényeket. A kialakult képre Joe Dante 1984-es, Szörnyecskék című horrorkomédiája is nagy hatással volt, jól mutatva, hogy a kis bajkeverők mennyire eltérő alakokban jelenhetnek meg különböző művekben.

A Shadow in the Cloud első pillantásra az Álomháború hasonló elemekkel meghatározott részeit idézi meg. 

Ám, míg ott ez a világ, a címhez hűen álomjelenetekben tűnik fel, a Shadow in the Cloud cselekményéhez valóban az időszak szolgáltatja a hátteret. Az említett gremlin pedig egy sötétebb változatát képviseli a lényeknek.

A Shadow in the Cloud előzetese elsősorban az akciójelenetekre fókuszál. Miközben rövid volta ellenére jól mutatja, hogy hol húzta meg Roseanne Liang rendezőnő a határvonalat a valóság és a folklór világa között. Ezt a határt egyébként a téma elég pontosan ki is jelöl. Kíváncsian várjuk, hogy mit hozott ki az eddig viszonylag ismeretlen rendezőnő a szokatlan háttérből!

A Shadow in the Cloud 2021 első napján érkezik VOD-ra.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya