Hírek

Angol nyelvű Shakespeare-filmklub indult a PIM-ben

shakespeare-pim Angol nyelvű Shakespeare-filmklubnak ad otthont a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Budapesten.

A PIM, a British Council, a Magyar Shakespeare Bizottság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézete sorozatában filmes csemegék láthatók olyan elismert rendezőktől, mint Derek Jarman, Roman Polanski és Peter Brook. A program ingyenes – közölte a múzeum csütörtökön.

A filmeket meghívott szakember vezeti fel, a közönségnek pedig a vetítés után is lehetősége van kérdezni, beszélgetni. A felvezetés, a beszélgetés és a filmek is angol nyelvűek.

Csütörtökön Derek Jarman A vihar című 1979-es alkotása látható, előtte Földváry Kinga egyetemi adjunktus mond bevezetőt. Derek Jarman harmadik nagyjátékfilmjében részekre bontja, majd újra felépíti Shakespeare drámaszövegét úgy, hogy közben hű marad a szerző utolsó nagy művéhez. A varázslatos jelmezek és látványvilág különböző kultúrtörténeti korokat megidézve hirdetik Shakespeare történetének és művészetének időtlen nagyszerűségét.

November 19-én Roman Polanski 1971-ben készült Macbeth című filmje látható Frank Prescott egyetemi adjunktus felvezetésével. December 13-án Peter Brook 1970-es Lear király című alkotását vetítik, Sam Hall bevezetőjével.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com