Hírek

Új előzetes érkezett Sia botrányfilmjéhez

Sia Furler Music című rendezői debütálása már a bemutató előtt hatalmas botrányt kavart. Akár szavazhatsz is a betiltása mellett. Most új előzetes érkezett a két világ határát feltérképező filmhez.

A Music című film Sia egész estés rendezői debütálása. Nem véletlen a film klipszerűsége, Sia tudatosan a két világ határára helyezte a filmet. Két szempontból is. Az zene és vizualitás széles határmegyéjére, ahol egy anonim alkoholista nő és egy funkcionális néma, autisztikus tinédzser lány találja meg a kommunikáció esélyével együtt, furcsa módon, a családdá válás lehetőségét is. Innen közelítve a Music a kirekesztettség problémáit és megoldási lehetőségeit járja körbe. 

A zenészcsaládban született Sia hullámvölgyekkel és hullámhegyekkel tűzdelt zenei karrierje a 90-es évek elején kezdődött. Sokáig a Zero 7 brit formáció háttérénekeseként dolgozott. Majd több kiadó égisze alatt jelentette meg albumait, nem ritkán zajos konfliktusokkal övezve. A művésznő hírhedt szókimondó, gyakran szélsőséges vélemény kinyilvánításairól. 

2014-ben kiadta hatodik stúdióalbumát 1000 Forms of Fear címmel, ami azonnal a Billboard 200 lista legtetején nyitott. Chandelier című kislemeze világszerte jelentős sikereket könyvelhetett el. A dal népszerűsége pedig magasba repítette a klipben látható, akkor 11 éves  Maddie Zieglert is, aki ezután az énekesnő állandó előadótársává vált. Nem sokkal később Sia Cheap Thrills című dalával megszerezte szólóelőadóként először az amerikai Billboard Hot 100 első helyét.

A klipek világában otthonosan mozgó Sia írta és rendezte a Music című játékfilmet, aminek egyik főszerepét szintén Maddie Ziegler alakítja.

A Music, aminek középpontjában a neurodiverzitás témája áll, már a bemutató előtt akkora indulatokat váltott ki, meglepő módon, egyes autistákat képviselő személyek részéről is, hogy Sia kifakadásait több helyen idézték.

Grrrrrrrrrr. Fuckity fuck why don’t you watch my film before you judge it? FURY.

— sia (@Sia) November 20, 2020

„A k*rva életbe, miért nem nézitek meg előbb a filmemet, mielőtt elítélitek?”

A change.org nevű oldalon petíció is indult a Music betiltása érdekében.  Tulajdonképpen, már a bemutató előtt lehet szavazni a betiltás mellett.

A Ziegler által alakított Music autisztikus, nem beszél és a viselkedése sokak számára szokatlan. Időnként zavarba ejtő. A szereplőt állítólag egy 16 éves Stevie nevű fiú ihlette, akivel Sia egy anonim alkoholistákat gyűjtő csoportban találkozott.

Az élményen alapuló filmben az anonim alkoholista gyűléseket látogató, anyagi problémákkal küzdő Kate Hudson által alakított Zu válik egy autisztikus tini lány gyámjává. Ám szerencsére támogatói is akadnak. A Music pedig 10 új Sia számot is jelent.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés