Hírek

Készüljünk a háborúra! – Sicario: Day of the Soldado előzetes

A Sicario 2015 egyik legfontosabb filmje volt. Idén folytatódik ez a valódi rémálom. A forgatókönyvíró (Teylor Sherdian) és az egyik főszereplő (Benicio Del Toro) szintén visszatérnek. 

„Szépségesen sötét, véres, kegyetlen, mesteri munka, egy horrorköltemény, ahol a szörnyeket és áldozataikat zseniális színészek alakítják festményre illő képkockákon: a felrázó erejű Sicario egy fénysugár a pokolból, és a pokol neve Mexikó.” – így foglaltuk össze a Sicariót annak idején.

Ha a folytatás csak részben hozza ezt az elementáris erőt, akkor már érdemes volt elkészíteni a filmet. S ugyan fontos nevek hiányoznak, ettől még lehet ütős a film. Először is, a rendezői székbe Denis Villeneuve helyett Stefano Sollima ült, aki eddig inkább sorozatokat rendezett. A képi világért felelős Roger Deakins is lekerült a stáblistáról, pedig a fényképezés kifejezetten sokat nyomott a latba. Deakins helyett a lengyel Dariusz Wolski (Prometheus, War Machine) vette át az operatőri posztot.

„A film fényképezése önmagában is emlékezetessé tenné a Sicariót. Ez Roger Deakins, sokszorosan díjazott és Oscar-jelölt operatőr érdeme (még legjelentősebb filmjeinek listája is túl hosszú a felsoroláshoz; elég annyi, hogy köztük van csaknem a Coen-összes, a Skyfall, A falu). Az egyik képben a katonák sziluettje a vörös-kék égbolt ellenfényében olvad bele lassan a talajba – az alászállás motívuma ott, éppen akkor tökéletes.” (Sicario)

Továbbá a zeneszerző sem Jóhann Jóhannsson, akit pedig nagyon szerettünk. Jó hír, hogy utódja már a Sicarióban is dolgozott, de akkor még csellósként. A Sicario: Day of the Soldedóban pedig zeneszerzőként mutatkozik be. Ráadásul a rövidke előzetes nagyon adja, valószínűleg Hildur Guðnadóttir nevét érdemes lesz megjegyezni!

Amit a történetről lehet tudni: a helyzet változatlan, ha lehet, még rosszabb. A drogháború Amerika és Mexikó határában nem ismer szabályokat. A bűnöző Carlos Reyes tinédzser lánya, Isabela Reyes (Isabela Moner) szemtanúja lesz apja kivégzésének, ezzel az ő sorsa is megpecsételődik. A film bemutatója június 29-én lesz.

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.