Hírek

Sigourney Weaver kapja idén a San Sebastian-i filmfesztivál különdíját

Sigourney Weaver

Sigourney WeaverSigourney Weaver amerikai színésznő kapja idén a San Sebastian-i filmfesztivál különdíját, a Donostia-díjat – jelentették be a szervezők az esemény hivatalos weboldalán.

A 30 éve alapított kitüntetéssel Sigourney Weaver több évtizedes töretlen karrierjét kívánják elismerni, amelynek során a színésznő neve igazi szuperprodukciókat fémjelzett. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ridley Scott, Peter Weir, James Cameron, Mike Nichols, Roman Polanski, Ang Lee, David Fincher.

A 67 éves művész számára a nemzetközi áttörést 1979-ben Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című filmje hozta meg, noha két évvel korábban már szerepelt Woody Allen ikonikus, Annie Hall című alkotásában. A Gorillák a ködben és a Dolgozó lány című filmekben nyújtott alakításaiért Golden Globe-díjjal jutalmazták, emellett háromszor jelölték Oscar-díjra.

Sigourney Weaver a Donostia-díjat szeptember 21-én veszi át a San Sebastian-i Filmfesztiválon, ahol legújabb, a spanyol Juan Antonio Bayona által rendezett, Szólít a szörny című filmjének európai bemutatóját is tartják.

A Donostia-díjjal tavaly Emily Watsont, 2014-ben Denzel Washingtont jutalmazták, korábban pedig olyan hírességek is átvehették mint Al Pacino és Robert De Niro.

A fesztivál, amelyet szeptember 16-24. között rendeznek meg, a cannes-i, velencei és berlini fesztivállal együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik, ráadásul San Sebastian ebben az évben Európa kulturális fővárosa is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com