Hírek

Sikerrel mutatták be A nagy füzetet a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

szasz_janos_nagy_fuzet_2Nagy érdeklődés mellett mutatták be Szász János A nagy füzet című filmjét a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztivál versenyprogramjában, ahol a hétfő esti vetítést követően a közönség hosszan kérdezte a magyar filmrendezőt.

„Nagyszerű volt az első vetítés, egészen más közönség volt, mint általában a fesztiválokon: nagyon sok helyi fiatal jött el és nagyon kíváncsiak voltak” – mondta el az MTI-nek Szász János Les Arcs-ban. A rendező szerint sokkal izgalmasabb, amikor egy külföldi fesztiválon nemcsak az odautazó szakmai közönség, hanem a környéken élő emberek is megnézik a filmeket.

Úgy érezte a kérdésekből, hogy a nézők többsége nem ismerte Agota Kristofnak a film alapjául szolgáló művét és a történet ragadta magával a közönséget. Elmondta, hogy Sao Paulóhoz, Sevillához vagy Torontóhoz hasonlóan a vetítést követő beszélgetésen a nézők Franciaországban is azt akarták elsősorban tudni, hogyan talált rá a főszereplő ikerpárra, mert érezni rajtuk, hogy „igaziak”.

A rendező elmondta: a filmet márciustól vetítik a francia mozikban és a legtöbb európai országban forgalmazni fogják.

Szász János „nagyon nagy megtiszteltetésnek” tartja, hogy Frédéric Boyer művészeti igazgató – aki idén a Karlovy Vary-i filmfesztivál zsűrijének tagja volt – meghívta A nagy füzet című alkotását Les Arcs-ba. A magyar film nyerte el Karlovy Vary-ban a fődíjat, a Kristály Glóbuszt. Boyer korábban a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű szekcióját vezette, két éve pedig a New York-i Tribeca Filmfesztivál programigazgatója is, Les Arcs-ba mintegy nyolcszáz alkotás közül válogatta ki a fesztivál különböző szekcióiba meghívott filmeket.

Ezek között 12 olyan filmet láthat a közönség, amelyek az idei díszvendég, a volt Jugoszlávia utódállamaiban területén készültek. Szász János kiemelte, hogy fantasztikus együtt látni a szarajevói, macedóniai vagy horvát kollégákat, ahogy beszélgetnek és közösen tervezgetnek. „Ezen a fesztiválon igazi határátlépés történik, a megbékülés egy fontos szimbóluma” – hangsúlyozta. Úgy érzi, hogy ezzel a művészet ad példát a politikának. A rendező nagyon nyitottnak és pozitív hangulatúnak tartja a fesztivált, amelynek szakmai és közönségprogramjain is érez egyfajta generációváltást.

A Les Arcs Európai Filmfesztivált két, a környékről származó fiatal filmes szakember hívta életre 2009-ben. A rendezvénnyel elsősorban az európai filmeseket szeretnék segíteni abban, hogy alkotásaik minél nagyobb és szélesebb nemzetközi rétegekhez eljuthassanak. Az Alpok festői környezetében, kétezer méter magasan található hófödte Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb, komoly infrastruktúrával, több vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe. A filmbemutatók mellett – amelyekre 14 ezer nézőt várnak a szervezők – a fesztivál minden évben jelentős szakmai programokat kínál a mintegy háromszáz meghívott producer, forgalmazó és a filmtervekkel érkező rendező számára.

A mintegy kilencven meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül a hivatalos versenyprogramban 12 alkotás, köztük Szász János filmje indul a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért, amelyet péntek este ad át a héttagú zsűri Nicole Garcia francia filmrendezőnő, színésznő vezetésével.

A nagy füzet – amely Magyarország hivatalos nevezése a legjobb külföldi film Oscar-díjára – több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com