Hírek

Skandináv filmek a cannes-i programban és a magyar mozikban

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában három skandináv film is szerepel, amelyeket Magyarországon is moziforgalomba kerülnek.

A 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának egyik ékköve Ruben Östlund A szomorúság háromszöge című alkotása. Östlund előző filmjével, A négyzettel Arany Pálmát nyert. A társadalomkritikus vígjáték mintegy párfilmje lesz a mostani alkotása, amelyben egy óceánjáró utasai és legénysége kerül erkölcsi, és etikai megpróbáltatások sora elé, s feszegetik a társadalmi normák határait. A filmben mások mellett az Oscar-jelölt világsztár, Woody Harrelson is fontos szerepet játszik.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az iráni származású Ali Abbasit szintén Cannes-ban díjazták előző filmjéért, az Oscar-díjra is jelölt Határesetért. Mostani, Szent pók című alkotása már a cannes-i világpremier előtt komoly visszhangot kapott. A film főhőse egy vallásos családapa, aki a szent iráni város, Meshed bűntől való megtisztítását tűzi ki célul, ezért prostituáltak meggyilkolásába kezd. Több nő megölése után isteni küldetését a társadalmi közöny veszi körül, ami még elkeseredettebbé teszi a férfit.

Hasonlóan nagy várakozás előzi meg Tarik Saleh Fiú a mennyből című thrillerének bemutatóját.

A kairói eset című politikai thrillerével már számos elismerést begyűjtő svéd rendező ismét a kiváló skandináv színész, Fares Fares főszereplésével készített bűnügyi mozit. A történet gyújtópontja egy imám halála, akinek utódlása elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni, az események középpontjába kerül egy fiatal, akire, mint isteni küldöttre kezd a közösség tekinteni.

A szomorúság háromszöge, a Szent pók és a Fiú a mennyből magyar forgalmazója a Vertigo Média, mindhárom alkotás hazai premierje a szeptemberi Skandináv Filmfesztiválon várható, amit az országos mozipremierek követnek majd szeptember-október folyamán.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés