Hírek

Skandináv krimi a valóságban, HBO-s minőségben – The Investigation előzetes

Az elmúlt évek egyik legismertebb gyilkosságából készített sorozatot az HBO. Kim Wall svéd újságírónő egy tengeralattjárón vesztette életét. Ezt dolgozza fel a The Investigation: íme az előzetes.

2017-ben a svéd Kim Wall egy tengeralattjáró fedélzetére lépett, hogy interjút készítsen a dán Peter Madsen mérnök-vállalkozóval. El azonban sosem hagyta azt élve: másnap a tenger fenekén találták a járművet, Wall pedig kegyetlen gyilkosság áldozata lett. A The Investigation a nyomozásról mesél nekünk, azaz, hogy milyen is, amikor a valóságban szembesülünk egy skandináv krimivel.

A rendezői székben helyet foglaló Tobias Lindholm ráadásul olyan alkotásokon dolgozott korábban, mint a Még egy kört mindenkinek, a Mindhunter vagy a Borgen.

Azaz sem a krimi és thriller műfajai, sem a sorozat formai elemei nem állnak tőle távol. Az író-rendező Lindholm számos alkotás után ezúttal is magára osztotta a forgatókönyvíró szerepét is. Tőle érkezik majd a minisorozat mind a 6 epizódja.

És ha már a stábnál tartunk, a szereplőgárdára se lehet panaszunk. A Borgen Søren Mallingja, a Trónok harcából is ismert Pilou Asbæk, valamint Rolf Lassgård vezetik a sorozatot, aki pedig a címszereplőt alakította az Az ember, akit Ovénak hívnakban.

A történet természetesen a nyomozásról szól, amely során szépen-lassan körvonalazódott, mi is történhetett a végzetes éjjelen. A gyanúsított Madsen ugyanis egy ideig azt állította, hogy baleset történt. Később azonban, amikor Wall maradványaira rábukkantak, vallomása darabjaira hullott. A koppenhágai gyilkossági csoport munkája 45 perces részekben kerül majd elénk.

A dán The Investigation néhány országban már bemutatkozott a tavalyi év végén, most február 1-jén pedig az amerikai közönséghez is eljut a minisorozat. Reméljük, hogy a hazai HBO műsorra is felkerül előbb vagy utóbb.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya