Hírek

Skandináv krimi hét: Egy hétig fagyoskodunk a félelemtől a Filmtekercsen

Hóember apropóján egy hétig minden a skandináv krimikről szól a Filmtekercsen. A pszichothrillerek, sorozatok és portrék mellett arra a kérdésre is keressük a választ: voltaképpen mit is jelent az a műfaji megjelölés, hogy skandináv krimi.

Egy régi álmunk válik valóra a Hóember megfilmesítésével. A skandináv krimiirodalom egyik legnagyobb figurájával, Harry Hole-lal végre megismerkedhetünk a filmvásznon is! Ráadásul nem is akármilyen művészek tolmácsolásában: a karaktert az egyik kedvenc színészünk, Michael Fassbender játssza – egy egész portréval kedveskedünk Fassbender minden rajongójának! Magát a rendezőt is nagyon kedveljük, Tomas Alfredsont a Suszter, szabó, baka, kém óta a szívünkbe zártuk. Épp ezért a Hóember kiváló apropót teremt, hogy megmutassuk, melyek a direktor legfontosabb szerzői jegyei.

Több mint egy éve követünk minden jelet, ami a film elkészültével kapcsolatban kiszivárgott, nem is bírjuk magunkban tartani tovább a Jo Nesbø iránti rajongásunkat. Egy toplistában összeszedjük a kedvenc regényeinket az írótól, és megismertetjük az összes kulisszatitkot, amit megtudtunk a filmről. Készül egy recenzió az eredeti könyvről is, de Harry Hole legendás alakját is bemutatjuk, hogy akik esetleg még nem olvasták a történeteit, ők is a lehető legtöbbet tudjanak a nyomozóról.

Michael Fassbender, mint Harry Hole a Hóember c. filmben

Maga a műfaj szerintünk nehezen behatárolható azon túl, hogy Skandináviában játszódik, és nyomoznak benne. Hiszünk ugyanis abban, hogy ennél többet jelent a skandináv krimi megjelölés. Ezért megkérdeztünk egy szakértőt, Domsa Zsófiát, avasson be minket és az olvasóinkat, milyen értékek jellemzik a Millenium-trilógia óta a közbeszédben is meghatározó kifejezést.

Nézd meg nálunk a Hóember előzetesét!

Akiknek pedig kevés lenne a Hóember, és még több krimire vágynak, nekik bemutatunk egy-egy olyan, közelmúltbeli filmet és sorozatot, amely valahogy elsikkadt a széles kínálatban. És bár a pszichothrillerek terén is Hollywood diktálja az ütemet, azért a vén kontinensenen is készülnek olyan műfaji remekek, amelyek megérdemelnének nagyobb figyelmet. Ezért egy listában összeszedjük az elmúlt évekből azokat a friss, kiváló, európai krimiket, amelyek nem, vagy csak túl halkan jutottak el hazánkba az elmúlt években!

Úgyhogy fagyos félelemben és kegyetlen krimikben gazdag hét vár a Filmtekercs minden olvasójára október 12-től 17-ig. Reméljük sikerül kielégíteni a rajongók igényeit, és esetleg sikerül bevonnunk új érdeklődőket a skandináv krimik világába!

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..