Hírek

Skandináv krimi, skandináv történelem – Izgalmas projektek érkeznek északról

Ölebek, pedofilok, egy nemzeti tragédia és a lezáruló Oslo-trilógia – és ez csak néhány a közelgő skandináv filmből és sorozatból.

A Dán Filmintézet minden idők legnagyobb támogatását ítélte meg a jobbára krimikben és fekete komédiákban utazó Ole Bornedal (Kisvárosi gyilkosok, Szabadíts meg minket a gonosztól) nagyívű történelmi sorozatának, amelynek finanszírozásába később beszállt egy dán tévétársaság és az Északi Film- és Tévéalap is. Így a Shadows in My Eyes Dánia egyik legdrágább televíziós produkciója lesz majd, melynek forgatási munkálatai Prágában és Koppenhágában folynak majd az ősz során.

Az igaz történeten alapuló sorozat egy szomorú nemzeti tragédiának állít emléket:

1945-ben egy félresikerült katonai hadművelet következtében a Gestapo egyik főhadiszállása helyet a Királyi Légierő gépei lebombáztak egy iskolát, melynek során számtalan kisgyerek és az őket tanító apáca halt meg.

Oslo augusztus

Szintén a Film- és Tévéalap támogatásával kiegészülve fejeződhet be Joachim Trier Oslo-trilógiája a The Worst Person in the Worlddel. A Renate Reinsve és Anders Danielsen Lie főszereplésével készülő filmalkotás napjaink Oslójában teszi majd fel az élet nagy kérdéseit szerelemről és karrierről egy fiatal lány szemszögéből, akinek sok szempontból is fordulóponthoz ér az élete.

De ha Skandinávia, akkor határokat feszegető krimi nélkül sem maradhatunk.

Erről gondoskodik majd a soha nem finomkodó Mikael Marcimain (Call Girl) és a The Hunt for a Killer, ami Tobias Bakman azonos című könyvének laza adaptációja lesz majd. Az alkotás minden idők egyik legnagyobb hajtóvadászatának krónikája lesz, melynek során 1989-ben lelepleztek egy pedofil csoportot.

A sok fajsúlyos téma mellett üdítően hat a The Danish Poet című Oscar-díjas rövidfilm alkotóinak legújabb animációs projektje, a Titiana, ami az első öleb történetét meséli el, aki járt az Északi Sarkon.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.