Hírek

Snyder atombombával küzd egy járvány ellen?

Már tudjuk, mikor lesz Zack Snyder legújabb zombifilmjének, az Army of the Deadnek a premierje. Pengeéles társadalomkritikára számítunk.

Zack Snyder neve George A. Romero klasszikus 1978-as horrorjának, a Holtak hajnalának 2004-es újragondolása révén vált annak idején szélesebb körben ismertté (aminek a forgatókönyvét egyébként James Gunn írta). Az Army of the Dead, az ellentmondásos megítélésű rendező pályáján, ennek a vonalnak a következő állomása lesz. 

A Shay Hatten, és Joby Harold által jegyzett eredeti történet Snyder kezei között a zombifilm és heist műfaj kombinációját ígéri, ami nyíltan reflektál a koronavírus-világjárvány visszásságaira. 

A Netflix szolgáltatásában az előzetes tervekhez képest pár hónappal később, május 21-től elérhetővé váló Army of the Dead cselekményének fő szála klasszikus elemekre épül.

A zombiapokalipszisba merülő Las Vegasban egy férfi összeválogat egy csapat zsoldost, hogy behatolva a karanténzónába, véghez vigyék minden idők legnagyobb lopását. 

Ha a zombik önmagában nem jelentenének elegendő veszélyt, az olyan megoldási javaslatok, mint az elnök által felhozott atombomba bevetése a járvány megállítása érdekében, tovább nehezítik a Dave Bautista vezette csapat dolgát is. A Las Vegas-i kaszinók őrizetlenül hagyott páncéltermei azonban eléggé vonzóak ahhoz, hogy vállalják a kockázatot.

A tervek szerint csütörtökön érkezik egy újabb előzetes képsor is, ami alapján már pontosabban meg lehet ítélni, hogy mennyire tudja majd ez a film megragadni a közönség figyelmét. Snyder gyakorta vívja ki a kritikusok lányos zavarát, illetve szélsőséges ellenérzését is. Erre talán a legjobb példa a 2011-es Álomháború, ami alaposan megosztotta a véleményeket.

Ellenben arra is, hogy milyen kreatívan zsonglőrködik Snyder a közhelyekkel és a sztereotipikus férfivágyakkal, amire az Army of the Dead kapcsán is számíthatunk. Az időzítés ilyen szempontból ennél jobb nem is lehetne. Miközben egyre több koronavírus-járványra reflektáló alkotás születik különböző műfajokban.

A Snyder által újravágott Az Igazság Ligája végül majd csak március 18-tól válik elérhetővé az HBO Go és az HBO Max szolgáltatásában, ami azért felvet néhány kérdést a rendező és a Netflix közötti viszonyt illetően, hiszen a korábbi változat a Netflixen jelenleg is elérhető.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés