Hírek

Sofia Coppola mást gondol a filmjei újravágásáról, mint az apja

Egy interjú alapján úgy tűnik, Francis Ford Coppola hiába biztatta a lányát, hogy nyugodtan dolgozza át a filmjeit, ő nem tervez ilyesmit.

Francis Ford Coppola mindig is élő műalkotásként tekintett filmjeire, és több művét még évtizedekkel a bemutatásuk után is alakítgatja. Az Apokalipszis most című filmet kétszer is megváltoztatta: a 2001-es Apokalipszis most Redux és a 2019-es Apokalipszis most: A végső vágás című filmekkel felülírta az eredeti moziváltozatot. Átdolgozta a megosztó A keresztapa III-at is, hogy epilógussá alakítsa (The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone). 500 000 dollárt költött a Gengszterek klubja újravágására egy restauráláshoz, amelyet 2017-ben mutattak be a Telluride Filmfesztiválon.

Sofia Coppola ugyan rendezőként at apja nyomdokaiba lépett, de ne várjunk tőle egy Elveszett jelentés Reduxot – írja az IndieWire. A Rolling Stone-nak adott új interjújában Sofia Coppolával arról beszélgettek, hogy az apja milyen szenvedélyesen szerette folyamatosan átdolgozni a műveit. Sofia Coppola elárulta, hogy az apja őt is arra bátorította, hogy nyugodtan tegye meg ugyanezt a saját filmjeivel, de ő nem akarja megváltoztatni őket.

„Az apám imádja átdolgozni a filmjeit, és mindig azt mondja: ’Te is megteheted!’” – mondta Coppola. „Én nem vágyom rá. Úgy érzem, hogy olyanok, amilyenek, még a babahájjal és az esetlenségükkel együtt is ez volt az, amire akkoriban gondoltam.”

Bár Coppola azt mondja, hogy nem szívesen változtat a filmjein utólag, beszélt arról is, hogy a munkáit idővel nyilvánosan átértékelik. Nemrégiben a Marie Antoinette kezdeti anyagi bukásáról elmélkedett, és háláját fejezte ki azért a szenvedélyes rajongótáborért, amelyre a 2006-os film végül rátalált.

„Mindig boldog vagyok, ha azt csinálhatom, amit akarok. Boldog voltam, hogy megcsinálhattuk azt a filmet, de senki sem látta. Bukás volt. Szóval az a tény, hogy tovább élt, és az emberek beszélnek róla, nagyon kielégítő, mert annyi munka volt benne. Boldoggá tesz, hogy mostanra megtalálta az útját, és az emberek élvezik.”

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com