Hírek

Sokszínű felhozatal az idei Szemrevaló Filmfesztiválon

Október 6–16. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg a 11. Szemrevaló/Sehenswert Filmfesztivált. A német nyelvterület legfrissebb filmjeinek legjavát hozza el a magyar közönségnek a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe-Institut közös rendezvénye, amelyen idén stílusosan 11 filmet vetítenek.

A mostani válogatás középpontjában azok a nők állnak, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak. Róluk szól a nyitófilm, a Csodaszép, valamint a Nico, a Le Prince, a Monte Verità és a Fűző is. A Szemrevaló Filmfesztivál kínálatában számos fesztiváldíjas alkotás is szerepel, így többek között Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon méltatott filmeket is láthat majd a hazai közönség.

Október 6-án 19 órakor a budapesti Művész moziban a Csodaszép (Wunderschön) című tragikomédiával nyit a 11. Szemrevaló Filmfesztivál. A filmben öt nagyon különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel.

A Nicoban miután a perzsa származású fiatal lányt rasszista támadás éri,

elhatározza, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz.

Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díjat. Az olykor fassbinderi hangulatú Le prince főszereplője szintén egy karakteres nő: Monika művészettörténész, akinek a még mindig a férfiak által uralt munkahelyi közegben kell helytállnia. Eközben beleszeret egy kongói férfiba, de kapcsolatukat próbára teszik a körülöttük élők előítéletei.

Nico

A Monte Verità az erőszakos férje elől menekülő Hanna önmegvalósításának története. A filmben emellett valós események és személyek is felbukkannak: a „belle epoque” idején a svájci hegyekben az utópisztikus szanatóriumot egy Freud-tanítvány alapította, a regényíró Hermann Hesse és a táncot forradalmasító Isadora Duncan is jártak ott.

A Fűző (Corsage) a „Sisi-mítosz” feminista újraértelmezése, mely egészen meghökkentő adalékokkal árnyalja a császárnőről kialakult képet.

A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza.

A Kedves Thomas (Lieber Thomas) című alkotásban – mely 9 díjat nyert el az idei Német Filmdíjon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát is – Thomas Brasch, a neves német író, rendező életén keresztül a múltfeldolgozás nehézségei körvonalazódnak. A film a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a XXI. század elejéig.

Szintén a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheitcíműosztrák-német koprodukcióban készült börtönfilm, mely egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban (egészen 1969-ig)

bűncselekménynek számító homoszexualitása miatt újra és újra bebörtönöznek.

A filmet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmazták és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték.

A Toubab című német vígjátékban a szenegáli Babtou alig szabadul ki a börtönből, a rendőrség ismét őrizetbe veszi. Kitoloncolás fenyegeti, és utolsó reménye, ha megnősül. Mivel a környékbeli lányok közül senkit sem sikerül az esküvőre rávennie, végül gyerekkori barátja, Dennis vállalja, hogy összeházasodjanak. 

Az az idei Berlini Filmfesztiválon díjjal méltatott az Örökmozgó (Unrueh) című svájci filmben az óragyárban dolgozó Jozefin az anarchista és pacifista eszmék által inspirálva küzd egy jobb társadalomért, követelve az idő felszabadítását. Az Alpenland című osztrák dokumentumfilm új oldalairól mutatja meg azt a látványos természeti tájat, melyet Európa nyolc országában – köztük Svájcban, Németországban és Ausztriában – vallanak magukénak az ott lakók. Iskolai előadások keretében a gyerekek sem maradnak ki a fesztiválból. A Történetek Friciről című filmben, Christian Nöstlinger regényének modern adaptációjában a csetlő-botló kilencéves fiúcska az interneten felfedezett influencer tíz lépésből álló programjával szeretne „igazi férfivá” válni.

Idén október 6-16. között a Művész moziban lesznek láthatóak a 11. Szemrevaló Filmfesztivál filmjei. Szegeden október 17-20-ig, míg Pécsett és Debrecenben október 19-22-ig vetítenek majd a Szemrevaló programjából. További információk az esemény honlapján és Facebook-oldalán olvashatók.

       

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com