Hírek

Sorozat készül Raoul Wallenbergről, a magyar zsidók megmentőjéről

Wallenberg emlékmű Budapesten. Fotó: Csurla, hu.wikipedia

Az SF Studios és egy svéd csatorna közösen készíti a Wallenberg életéről szóló történelmi sorozatot.

Ingrid Carlberg díjnyertes életrajza, a Raoul Wallenberg: The Biography című könyv alapján hatrészes minisorozat készül Raoul Wallenberg életéről – írja a Variety.

A sorozat rendezője Måns Herngren. A forgatás 2022-ben kezdődik.

Raoul Wallenberg befolyásos svéd üzleti családba született, de nem kapott szerepet a Wallenberg birodalomban. Budapesti svéd nagykövetként azonban a történelem nagyjai közé lépett: 1944-ben több ezer magyar zsidó életét mentette meg kreatív eszközökkel, gyakran jelentős személyes kockázatot vállalva. A háború után szovjet fogságban tűnt el, és a sorsa máig is ismeretlen; valószínűleg a KGB moszkvai Ljubljanka börtönében halt meg.

Tetteit a második világháború leghősiesebb cselekedetei között tartják számon, emlékművek és utcanevek őrzik az emlékét, Izrael „A Világ Igazai” közé választotta, és számtalan (poszthumusz) elismerése mellett az egyik legérdekesebb, hogy az Egyesült Államok tiszteletbeli polgárává is választotta a kongresszus (mindössze hét másik személy nyert ilyen elismerést a történelemben).

„Raoul története megmutatja, mit tudunk elérni, ha követjük együttérzésünket és abbéli hitünket, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett. De Raoult, aki nem volt hajlandó magukra hagyni embertársait, mégis magára hagyta a hazája és a Wallenberg család is. Ez drámai teret ad a sorozatnak” – nyilatkozták az alkotók.

Wallenbergről nem ez az első alkotás: tévéfilm készült róla 1985-ben; 1990-ben Stellan Skarsgård játszotta egy svéd filmben; legalább három dokumentumfilm szól róla; egy spanyol sorozatban pedig Fenyő Iván játszotta.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!