Hírek

Sorozat-adaptációt kap Kuroszava legendás filmje, A vihar kapujában

Kuroszava klasszikus adaptációja 1950-ből

Akira Kuroszava A vihar kapujában című mesterművén alapuló sorozat az Amblin Television fejlesztésében készül, és az HBO Max fogja bemutatni.

Az Amblin Television tévésorozat-ötlete, mely A vihar kapujában című Kuroszava-filmen alapul – fejlesztési céllal  érkezett az HBO Maxhez. A projekt – melyen 2018 vége óta dolgoznak – nem a japán klasszikus közvetlen adaptációja lesz, de megtartja a cselekmény kulcsfontosságú elemeit – olvasható a Varietyn. Drámai tónusú történet lesz, amely egy szörnyű szexuális erőszak és gyilkosság köré épül.

A kibontakozó rejtély a szereplők eltérő nézőpontjait és egymásnak ellentmondó elbeszélését ütközteti majd, ahogy az eredeti műben is.

A sorozat írója Billy Ray, akinek többek között Phillips kapitány és a The Comey Rule című alkotásokat köszönhetjük.

„Örömmel dolgozom együtt az Amblinnel és az HBO Maxszel, hogy újragondoljuk A vihar kapujábant a mai közönség számára. Örülök, hogy apám vízióját láthatom viszont ezen az inspiráló történeten keresztül, amely életben tartja és elérhetővé teszi egy új generáció számára” – mondta Hiszao Kuroszava, Akira Kuroszava fia.

A vihar kapujában eredetileg 1950-ben jelent meg, és számos jelentős díjat nyert, köztük két évvel bemutatása után egy tiszteletbeli Oscart is. Gyakran emlegetik a legnagyobb filmek egyikeként, és megjelenése óta számtalanszor feldolgozták, utánozták, de még parodizálták is. Kuroszava remekműve nem csupán egy gyilkosság rejtélyéről szólt.

A modern történetmesélés forradalmát valósította meg a modernista film előtt.

Megmutatta, miként sérülnek a tények az emberi szubjektumon átszűrve, mennyire relatívvá válik az igazság fogalma. Emellett rávilágított arra is,  hogy lehet mindezt izgalmassá tenni a töredékes narráció szolgálatába állítva. A sorozat alkotói úgy vélik, hogy a film ereje hetven évvel megjelenése után még mindig vitathatatlan, központi témája pedig relevánsabb, mint valaha.

A vihar kapujában című filmen alapuló partnerségünk azon a kölcsönös ígéreten lapszik, hogy a sorozat minden egyes epizódja, jelenete és szereplője szeretetteljes tisztelettel adózik Kuroszava művészi tehetsége előtt. Ez a mi igazi Északunk” – hangzik Williams és Ray közös fogadkozása.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com