Hírek

Sosem érdekelte kevésbé a nézőket az Oscar

A gála történetében először 30 millió alá zuhantak az Oscar nézettségi mutatói, ezzel az idei díjkiosztó új negatív csúcsot állított fel.

Az Egyesült Államokban az ABC-n sugárzott show nézettségi mutatói 19%-ot estek a tavalyihoz képest. A közel négy órás gálára a Variety információ szerint 26 és fél millióan voltak kíváncsiak, ami minden idők legalacsonyabb Oscar nézettsége. A negatív csúcsot a 2008-as díjkiosztó tartotta, ami még így is 5,5 millióval több nézőt csábított a képernyők elé. Az ABC ezzel együtt is a vasárnap esti műsorsáv legnézettebb csatornája volt az Államokban, a hálózatnak további tíz évre szól a szerződése az Akadémiával.

Az Oscar-gála nézettségi mutatói évről évre esnek, de szinte minden díjkiosztó gála, így az Emmy, a Grammy és a Golden Globe is a vártnál rendre alacsonyabb nézettséget produkál. A nézők egyre növekvő hiányát a szakértők a jelölt filmek népszerűségében látják, hiszen az Akadémia még mindig hadi lábon a blockbusterekkel. Az idei gála nomináltjainak sorában sem találunk kifejezetten magas bevételekkel rendelkező filmeket.

A jegypénztáraknál bankot robbantó filmek azonban képesek megmozgatni a tévénőzőket, hiszen 1998-ban a Titanic Oscar diadalát 55 millió néző látta, míg az Avatar vereségét 2010-ben több, mint 40 millióan követték nyomon.

 

A Jimmy Kimmel vezette jubileumi 90. Oscar-gála valóban az elmúlt évek talán legunalmasabb és leginkább nyíltan politizáló showja volt, melyen végül A víz érintése hódította el a legjobb film díjat, míg Enyedi Ildikó filmje, a Testről és Lélekről a legjobb idegennyelvű film kategóriában végül alul maradt a chilei A Fantastic Woman-nel szemben.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com