Hírek

Sosem találod ki, melyik 10 filmre váltották a legtöbb jegyet a magyarok 2018-ban

Nagyon szépen megugrott a hazai moziba járók száma 2018-ban a box office adatokat elnézve. Íme a top 50 film, amelyre a legtöbb jegyet váltották a magyarok a tavalyi évben.

A lista első tíz helyezettje kivétel nélkül 350 ezer fős nézőszám felett produkált, míg a következő 9 alkotás is megugrotta a 200 ezres határt. Még az 50. helyet elfoglaló Predator – A Ragadozó is közel került a 100 ezres nézőszámhoz a maga 91,5 ezres eredményével. Ezzel elég erős évet tudhatnak maguk mögött a magyar mozik. A lista élén egyébként meglepően vegyes a felhozatal. Vannak itt zenés filmek, folytatások, szuperhősös filmek, animációk és egy hazai alkotás is felküzdötte magát a 9. helyre.

Olvasd el listáinkat 2018 legjobb filmjeiről: kattints ide és ide!

A Bohém rapszódia a maga 640 ezres nézőszámával toronymagasan nyerte az évet. Őt követi elég meglepő módon a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba 576 ezer nézővel. Hajszálnyit maradt csak le az ezüstéremről a Bosszúállók: Végtelen háború. Majd jön egy jelentős ugrás: a Jurassic World: Bukott birodalom, az Aquaman és a Hotel Transylvania 3 is csak a 400 ezres határt múlta felül. A Deadpool 2. alig kétezer emberrel előzte csak be A Grincset, míg a Valami Amerika 3 372 ezer fővel az éves lista 9. helyét szerezte meg. A sort pedig a Venom zárja.

Íme a tavalyi év legnagyobb csalódásai – szerintünk.

A magyarok legnézettebb filmje, a Bohém rapszódia nálunk a csalódások listáig jutott csak

A második 10-es csoport így alakult: Legendás állatok: Grindelwald bűntettei, A hihetetlen család 2., Fekete párduc, BÚÉK, A szabadság ötven árnyalata, Solo: Egy Star Wars-történet (ahol a legnagyobb félrecasting felfért a különc különdíjas listánkra), Nyúl Péter, Mission: Impossible: Utóhatás, Az apáca és az Apróláb.

Érdekelnek a legnagyobb anyagi sikerek vs legnagyobb anyagi bukások? Kattints, és nézz körbe!

És hogy mindebben hol is van a magyar film? A hazai filmgyártás nagyon jót ment a tavalyi évben. Az egy dolog, hogy több, mint 1 millió néző váltott jegyet magyar alkotásokra, de a magyar mezőny sokszínű volt, egy-két nagyon erős alkotással. Gondoljunk csak A hentes, a kurva és a félszemű, a Genezis, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂, a Napszállta, a Volt egyszer egy téka, az Egy nap, Az Úr hangja, a Rossz versek vagy a Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotásokra. A hazai filmek megannyi külföldi fesztivált megjártak, sorra gyűjtve a fontos jelöléseket és díjakat is.

Nemes Jeles László Napszálltája nem ismételte meg a Saul fia sikerét

Az sem utolsó, hogy két magyar film még a legtöbb nézőt bevonzó top 20-as listába is befért. A Valami Amerika 3 több mint 370 ezer nézőt, a BÚÉK pedig több mint 270 ezer nézőt húzott be a mozikba. Igaz, ezen a két filmen kívül nem találunk hazai alkotást a legjobb 50 filmes váltogatásban. Persze nem csak csupa örömfilm érkezett tavalyról sem: nálunk például a Paraziták a Paradicsomban még a 10 legrosszabb filmbe is befért a tavalyi évből. Ahogy a nézőszám sem minden. Kollégánk szerint például a Valami Amerika 3 szappanbirkózós jelenete egészen az egyik legcikibb volt a 18-as felhozatalban.

Nézd meg, szerintünk hogy alakultak a magyar filmes trendek 2018-ban.

Összességében tehát szép évet zártak a hazai mozik: a magyar közönség növekvő számban kíváncsi a filmekre, ráadásul nehéz lenne azt mondani, hogy csak ez vagy csak az érdekli a hazai nézőket. Az arány természetesen még mindig hihetetlenül magas a hazai és a külföldi filmek nézőszámait elnézve, kicsit szomorú, hogy mindössze két magyar film került fel a top 50-es listára. Az viszont dicséretes, hogy az a kettő a legjobb 20 között virít.

Alább a top 50 maradék 30 legnagyobb bevételt hozó filmje:

21. A Hangya és a Darázs
22. Johnny English újra lecsap
23. Ready Player One
24. Meg – Az őscápa
25. Vörös veréb
26. Ocean’s 8
27. Egy kis szívesség
28. Csillag születik
29. A kém, aki dobott engem
30. Tomb Raider
31. Könyvklub
32. Escobar
33. Éjszakai játék
34. ŰrDongó
35. Álommeló
36. Fák jú, tanár úr! 3.
37. A legsötétebb óra
38. Felhőkarcoló
39. Kutyaparádé
40. Az útvesztő: Halálkúra
41. A partiállat
42. Hang nélkül
43. Halloween
44. Apavadászat
45. Az első ember
46. A védelmező 2
47. Felelsz vagy mersz
48. Haverok harca
49. Ragadozó városok
50. Predator – A Ragadozó

A teljes lista pontos bevételi összegekkel az Aeon Flux oldalán olvasható.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés