Hírek

Sosem találod ki, mi lett az évtized filmje a kritikusok szerint

250 szakmabelit kértek meg, hogy tegyék össze az évtized legjobb filmjeinek listáját. Íme a top 25, néhány nagyon meglepő alkotással.

Az World of Reel hozta le azt a 25-ös listát, amely az évtized legjobb filmjeit tartalmazza a szakma krémje szerint. A felmérésben 250 alkotót, kritikust, akadémikust és filmes szervezőt kértek fel, hogy nevezzék meg az általuk legjobbnak ítélt filmeket. A kritérium annyi volt csupán, hogy a filmet 2010 januárja és 2019 áprilisa között kellett bemutatni.

Bár a listát nagyon nagy részt művészfilmes darabok teszik ki, vannak benne komoly közönségsikerek is. Talán a legmeglepőbb azonban maga az első hely: George Miller Mad Max: A harag útja került a lista élére. Bár mi is nagyon szerettük a filmet és tűkön ülve várjuk a folytatást, a Mad Max: Wastelandet, a lista további 24 helyezettjét elnézve mi lehet, hogy kicsit variálnánk az eredményen. Az biztos, hogy a film nálunk is felkerült a 2015-ös év legjobb 10 alkotása közé.

Olvastad már változatos cikkeinket a Mad Max hétről?

A mezőny további részében olyan rendezőket találunk, mint Terrence Malick, Richard Linklater, David Lynch, Christopher Nolan, Michael Hanake vagy Paul Thomas Anderson, akitől egyedüliként két mű is felért a top 10-be. Természetesen az évtized még nem zárult le, így az év végén még jóval több és valószínűleg változatosabb listákkal is találkozhatunk majd, de egyelőre alább látható a szóban forgó 25 tételes toplista.

1. Mad Max: A harag útja (George Miller)
2. Az élet fája (Terrence Malick)
3. Holdfény (Barry Jenkins)
4. Sráckor (Richard Linklater)
5. The Social Network – A közösségi háló (David Fincher)
6. The Master (Paul Thomas Anderson)
7. Roma (Alfonso Cuarón)
8. Fantomszál (Paul Thomas Anderson)
9. Nader és Simin – Egy elválás története (Asghar Farhadi)
10. Inside Llewyn Davis (Joel Coen)
11. Tűnj el! (Jordan Peele)
12. Under the Skin (Jonathan Glazer)
12. Carol (Todd Haynes)
14. Margaret (Kenneth Lonergan)
14. Toni Erdmann (Maren Ade)
16. Uncle Boonmee (Apichatpong Weerasethakul)
17. Twin Peaks: The Return (David Lynch)
18. A nő (Spike Jonze)
18. Szólíts a neveden (Luca Guadagnino)
20. Az ölés aktusa (Joshua Oppenheimer)
20. Eredet (Christopher Nolan)
20. Holy Motors (Leos Carax)
21. Kaliforniai álom (Damien Chazelle)
21. 12 év rabszolgaság (Steve McQueen)
23. Hiteles másolat (Abbas Kiarostami)
24. Floridai álom (Sean Baker)
24. Szerelem (Michael Haneke)
25. Ida (Pawel Pawlikowski)

Érdekesség, hogy a listán mindössze 2 olyan filmet találunk, amely meg is kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat (Holdfény, 12 év rabszolgaság) az elmúlt évtizedben. Másik 12 film pedig ott volt a versenyben.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés