Hírek

A Sötét Főnix rendezője vállalja a felelősséget a film gyenge szereplése miatt

Egy 19 éven át tartó filmsorozatot zárt le az X-Men: Sötét Főnix. A film anyagi és kritikai buktának várható, és erről Simon Kinberg rendező szerint többnyire ő tehet.

Simon Kinberg már régóta dolgozik a 20th Century Foxnak forgatókönyvíróként és producerként – az X-Men franchise-on pedig már régóta bábáskodik. A nagysikerű Az eljövendő múlt napjai című epizód mellett Az ellenállás vége és Apokalipszis című filmeket is ő jegyezte. Utóbbiakat a széria mélypontjainak tartják, bár sokak szerint a Sötét Főnix az, ami betett az egésznek.

Bryan Singer lelépése után Kinberg vette magára a rendezői feladatot, és ez vált első nagyjátékfilmjévé.

Mivel az írói és produceri teendők is az ő kezében voltak, Kinberg a gyenge kritikai visszajelzés és jegyváltások után nyilatkozatot tett. „Láthatóan nem keltette fel az érdeklődését egy csomó embernek, akinek meg igen, azt sem tudta elkapni. Ez az én saram.” – nyilatkozta a rendező igencsak önostorozó módon.

Simon Kinberg (középen) a színészeivel.

Pedig nem is biztos, hogy oka van a magyarázkodásra, mert a Sötét Főnix útja már eleve hepehupás volt. Tavaly kellett volna bemutatni a filmet, melyet később eltoltak 2019 februárjára, majd júniusára. A nyári szezon elején pedig olyan filmekkel kell versenyeznie, mint a Bosszúállók: Végjáték, az Aladdin vagy a Godzilla II. – A szörnyek királya. Ez sosem volt Kinberg szándéka: „Nem igazán tetszett a bemutatódátum, mert nem klasszikus szuperhősfilmet készítettünk, hanem egy kisebb léptékű, személyesebb darabot.” – majd folytatta – „Öt-hat héttel a világ legnagyobb (vagy második legnagyobb) bevételű filmje után megjelentetni egy szuperhősös filmet elég nehéz helyzetbe sodort minket.”

Ráadásul a film marketingkampánya sem volt elég átütő – mintha el akarták volna titkolni, hogy a Sötét Főnix létezik. Amerikában az eredeti címben benne sincs, hogy X-Men – ez feltehetően a Disney miatt lehet, akik innentől köszönik és átveszik a mutánsokat, hogy majd évekkel később a Marvel saját univerzumában mutassák be őket újra.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés