Hírek

A magyarhangya vetítéssorozatában a sound design kerül a fókuszba

Az Uránia idén tavasszal filmzenei kalandozásra hívta nézőit. A február végén induló és április végéig, a Magyar Film Napjáig tartó programban a vetítések mellett közönségtalálkozók és élő zenei programok hívják fel a figyelmet a filmek láthatatlan, de annál fontosabb hangi-zenei dimenziójára.

A stílusok és szerzői attitűdök sokféleségét elénk táró program történetileg 110 éves ívet jár be – a nyitó és a záró este korai, 1914-es filmtörténeti kuriózumokat kínál. A magyar filmkincs gyöngyszemei mellett külföldi produkciók és bennük olyan emigráns magyar művészek zenéi is felcsendülnek, mint Rózsa Miklós, Joseph Kosma és Ligeti György. Olyan filmeket kerülnek vetítésre, amelyekben

a sound design, azaz a hangkulissza, a hangvágás, a hangkeverés és a filmzene elemi erővel teljesítik ki az adott mű hatását.

Áprilisban a FILM/ZENE jegyében egy kortárs crossover sound design vetítéssorozat kap helyet a magyarhangya jóvoltából, amely a filmek szerves kapcsolatát bizonyítják a társművészetekkel. A következő filmek kerülnek bemutatásra:

Manta Ray (április 4. 19:30)
Egy partmenti kisvárosban, Thaiföldön, egy halász egy eszméletlen férfit talál az erdőben. Thongchainak nevezi a néma ismeretlent és barátjának fogadja. Amikor a halász egy nap eltűnik a tengeren Thongchai lassan átveszi megmentője életét – beleértve a feleségét, a házát és a munkáját.
A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti-fődíját (lásd még: Magyarázat mindenre) elnyert filmnek a francia Snowdrops nevű kortárs zongorista-duó írta a zenéjét. A thai-burmai határon zajló embercsempészet tragédiája a burjánzó dzsungel titokzatos zajain és az ezt kísérő hipnotikus jazzy futamok révén jut el a katarzisig.

Monos (április 11. 19:30)
Egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítmény – Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum – azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban könnyűnek hitt, paradicsomi küldetésük pokoljárásba fordul, és nemcsak a feladat teljesítése, de az életük is veszélybe sodródik.
A kolumbiai Alejandro Landes filmje, a ködbe burkolózó fennsíkon gyakorlatozó gyerekkatonákról szóló, többszörösen díjnyertes Monos önmagában is egy rendhagyó élmény, ám Mica Levi (Under the Skin, Érdekvédelmi terület) merész filmzenéje új dimenziót kölcsönöz a pusztító végkifejletnek.

Samsara (április 21. 19:30)
Egy buddhista fiatal minden reggel meglátogat egy idős nőt, hogy a Tibeti Halottaskönyvből olvasson fel neki, ezzel a halál és a következő élet közötti útra felkészítve őt. Az utolsó napon a fiú a könyv záró sorait súgja az asszony fülébe, becsukja a szemét és vele együtt meditál, miközben a nő lelke útra kel. Lois Patiño Samsara című műve attól vált tavaly az artmozik kedvencévé, hogy a vetítés alatt negyedórán keresztül csukott szemmel kell a vászonra meredni. A reinkarnáció folyamatát a szemhéjunkon áthatoló villódzó árnyak mellett a zajgazdag hangkulissza teszi átélhetővé és felejthetetlen tapasztalássá.

Tűréshatár (április 29. 19:30)
Amir magányos iráni drogdíler, akinek egyetlen társa a kutyája. A fiatal férfi éjszakánként drogot terjeszt, miközben modern, betépett prófétaként segít bajba jutott ügyfeleinek. Amir a teheráni külváros sötét útjait rója, két meló között pedig blantokat teker, hogy kiszakadjon a valóságból. Éjszakai portyája során folyton szembesül az iszlamista rezsim ordító ellentmondásaival, visszataszító álszentségével.
A Tűréshatár című betiltott, a tavalyi Locarnói Filmfesztivál fődíját elnyerő iráni gerilla-film több szempontból is figyelemre méltó mozi. Az immerzív élményhez külön dimenziót ad a ritkán tapasztalt aprólékossággal kidolgozott, markáns sound design, aminek köszönhetően a betépett drogdíler fülével hallgathatjuk a külvárosi, teheráni éjszaka furcsa zörejeit és félelmetes sikolyait.

A program záró eseménye április 30-án, a Magyar Film Napján lesz egy filmkoncert formájában, amikor némafilmritkaságok lesznek láthatóak élő zenével.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com