Hírek

Spanyol film nyerte a kolozsvári TIFF nemzetközi fesztivál fődíját

transilvania-international-film-festivalRodrigo Sorogoyen spanyol rendező Stockholm című filmje nyerte meg a kolozsvári 13. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját. A rendezvényen megemlékeztek Jancsó Mikósra is.
Az Agerpres román hírügynökség vasárnapi közlése szerint a spanyol rendező kapta a Transilvania trófeát és a vele járó 15 ezer eurót (mintegy 4,5 millió forintot). A legjobb rendezésért járó, 5 ezer euró értékű díjat az idén a lengyel Tomasz Wasilewski kapta a Lebegő felhőkarcolók (Plynace wiezowce/Floating Skycrapers) című filmért. Az 1500 euró pénzjutalommal járó zsűri különdíját a bolgár Maya Vitkova rendező vihette haza a Viktoria című bolgár-román koprodukcióért. A legjobb alakításért járó elismerést Javier Pereira és Aura Garrido színészek kapták a Stockholm című filmben nyújtott alakításukért.
A zsűri dicséretében részesült A kutya (Paat) című film, amely az iráni Amir Toodehroosta rendező alkotása, valamint a Fehér árnyék (White shadow) című olasz-német-tanzániai koprodukció, amelynek rendezője Noaz Deshe.
A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját az ír Kálvária (Calvary) című film kapta, amelynek rendezője John Michael McDonagh. Közönségdíjjal a Csendélet (Still Life) című brit-olasz alkotást tüntették ki, a filmet az olasz Uberto Pasolini rendezte. A fesztiválon Debra Winger amerikai színésznő és Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező kapott életműdíjat.
A TIFF Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja. A fesztivál keretében a szervezők megemlékeztek az idén elhunyt Jancsó Miklósról, és levetítették a Még kér a nép című filmjét, amellyel a magyar alkotó 1972-ben elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezőjének járó díját.

 

 

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com