Hírek

Spanyol kisjátékfilm nyerte a Faludi Filmszemlét

faludi filmszemle Angel Manzano spanyol rendező kisjátékfilmje nyerte meg szombat este Budapesten a XIX. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat fődíját; a szemle idei témája a döntés volt.

A filmegyetemi kategória legjobbjai az iráni Yousef Kargar, az indiai Gireesh Kumar és Bendó Zsuzsanna lettek. A kísérleti és animációs filmek kategória győztese egy amerikai film, Joshua Provost Szerelem öt részben című alkotása. A fotópályázat fődíját Ruprech Judit nyerte Nagyítás című fotósorozatáért.

Lázár Kovács Ákos, a filmszemle szakmai vezetője a szemlét lezáró beszédében kiemelte: 27 országból 141, a döntés témáját körüljáró alkotás érkezett a szemlére. Ezek a filmek pedig „felrajzolják annak térképét, hogy mit gondolnak ma a fiatalok a döntésről”

Dombrovszky Linda filmrendező a gálán hangsúlyozta az amatőr fesztiválok fontosságát, mert – mint mondta – intézményes keretek között sokkal könnyebb visszajelzést kapni és fejlődni, mint amatőr filmesként. Ezért is fontos a Faludi Filmszemle és az itt kiosztott díjak – tette hozzá.

A filmszemlét szervező Faludi Ferenc Akadémiának helyet adó a Párbeszéd Háza igazgatója, Sajgó Szabolcs, a gálaest végén meghirdette a következő szemle témáját. A 2016-ös fesztivál hívószava a Ferenc pápa által meghirdetett, december 8-án kezdődő szentévhez igazodva az irgalom lesz.

Hirdetés

Hirdetés