Hírek

Spielberg filmjét Sorkin rendezi és Cohen játszik benne

A valódi „Chicago 7”

Micsoda nevek: Steven Spielberg régóta tervezett filmjét, a The Trial of the Chicago 7-t Aaron Sorkin fogja megrendezni; a főszereplő Sacha Baron Cohen.

A The Trial of the Chicago 7 (kb. „A hét chicagói pere”) című film Steven Spielberg és az ő Amblin nevű cégének régóta dédelgetett projektje. A film az 1969-es évben lezajlott híres pert mutatja be: a szövetségi kormány összeesküvéssel és további vádakkal vádolt meg hét chicagói háborúellenes tüntetőt; a per az egész nemzet figyelmét megragadta.

A filmet Aaron Sorkin rendezi – írja Variety exkluzív híre. Sorkin leginkább íróként ismert: olyan különleges, sokszor formabontó, roppant kreatív forgatókönyveket alkotott, mind a West Wing, Az elnök emberei, a Charlie Wilson háborújaA közösségi háló és talán legjobb műve, a Steve Jobs. Övé az Elit játszma szkriptje is, amely legutóbbi nagy sikereként Oscar-, Golden Globe-, BAFTA-jelöléseket kapott és az amerikai forgatókönyvíró céh jelölését is elnyerte, ám ezt a filmet már ő is rendezte.

Sacha Baron Cohen leginkább szatirikus komédiáiról ismert: ő volt Borat, Ali G, Brüno és Aladeen admirális-generális is; mostanában komédia-sorozata fut.

Spielberg először maga rendezte volna a filmet, de a 2007-es nagy hollywoodi írósztrájk lehetetlenné tette a fejlesztést. Producerként 2013 óta próbálkozik újra: akkor Paul Greengrasst kérte volna fel a rendezésre, de nem tudtak megegyezni a büdzsében (Greengrass ehelyett a Phillips kapitányt vállalta). Az Elit játszma után aztán Spielberg kiszemelte Sorkint.

The Trial of the Chicago 7 premierdátuma még nem ismert, és bár e két névvel a film közelebb áll a megvalósuláshoz, mint valaha, mégsem kezelhetjük biztosként a létrejöttét. Ám ha valóban vászonra kerül a projekt, akkor a következő évek egyik biztos Oscar-versenyzője lesz: mind az alkotók, mind a nagyon is aktuális téma – az államrend és a véleményszabadság összeütközése – garantálja a fontosságát.

 

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.