Hírek

Spielberg kisöpörné a Netflix-filmeket az Oscarról

Fotó: Flickr/David Torcivia

Steven Spielberg eddig sem rejtette véka alá a véleményét, miszerint a Netflix-filmeknek nem szabadna versenyezniük az Oscaron, most azonban olyan javaslatot készül benyújtani, ami mindezt meg is valósítaná.

A Netflixnek nem jött össze idén a legjobb film díj az Oscaron: a Roma végül a finisben alulmaradt az esélytelenebbnek vélt Zöld könyvvel szemben. A döntés mögött sokan Netflix-ellenszavazatokat véltek felfedezni, a hagyományos filmterjesztési modell hívei ugyanis szép számmal szavaznak a legrangosabb filmes díjra. Az ő sorukat erősíti Steven Spielberg is, aki tavaly arról beszélt, kifogásolhatónak tartja, hogy streaming-filmek versenyezzenek az Oscaron. A rendező véleménye szerint sokkal inkább tekinthetők tévé-, mintsem mozifilmnek, így maximum az Emmy-gálán lenne keresnivalójuk.

Szerinte attól, hogy a Netflix kevesebb mint egy hétig műsorra tűzi a filmjeit pár moziban, azok még nem kvalifikálhatnak az Oscarra.

Spielberg, aki az Akadémia rendezői ágának az egyik vezetője a közelgő áprilisi igazgatótanácson új szabályzatot készül benyújtani, ami ellehetetlenítené a streaming-filmek nevezését a díjra. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan milyen természetű változásokat készül napirendre tűzni a rendező, és hogy a Netflix kimanőverezhet-e a szabályzás szigorítása alól, ha mondjuk hosszabb ideig tartja moziban a filmjeit.

A Roma három kategóriában is Oscarral térhetett haza

Egy biztos, a szabályozás egyik nagy vesztese Spielberg régi harcostársa, Martin Scorsese lehet, aki idén készül bemutatni a The Irishman című Netflix-filmjét. Az alkotást olyan színészóriásokkal forgatta le, mint Al Pacino, Harvey Keitel, Robert de Niro és Joe Pesci.

A szabályozások szigorítása ellen többek között Ava DuVernay, a Selma rendezője is felszólalt, aki régóta hangos támogatója a Netflixnek és a streamingnek. Szerinte a mozi nem mindig elérhető a társadalom szegényebb rétegei és a különböző marginalizált etnikumok számára. Alfonso Cuarón pedig nemrég arról beszélt, hogy azért készítette a Romát a Netflixnek, mert más forgalmazó nem tudta volna olyan széles rétegekhez eljuttatni a filmet.

A másik oldalon azonban Steve McQueen, Quentin Tarantino és Christopher Nolan is hitet tett a mozi mellett a streaming szolgáltatókkal szemben.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com