Hírek

Spielberg-maratont tartanak a hétvégén Csopakon

E.T.: A földönkívüli (1982)
E.T.: A földönkívüli (1982)

Az új West Side Story, a negyvenéves E.T., a földönkívüli és Steven Spielberg egyik legkorábbi remekműve, a Párbaj is látható lesz a Pont Csopak szabadtéri rendezvénysorozat legújabb eseményén június 17. és 19. között.

Ahogy minden alkalommal, most is tematikus kerete lesz a Pont Csopak programjának: ezúttal a filmkészítés kulisszái mögé lehet betekinteni. A Spielberg-maraton vetítései után beszélgetést tartanak a filmek forgatókönyvéről, látványvilágáról és rendezéséről. A vetítések mellett filmes tábort is szerveznek fiatal színészek számára, akik pár nap alatt Csopakon készítenek majd kisfilmeket.

Az E.T., a földönkívüli idén ünnepli negyvenedik születésnapját. A kritikusok szerint a sci-fi jól öregszik, hiszen tökéletes film az empátiáról és a gyermeki ártatlanságról. Kovács Gellért Filmszerész első egész estés moziélménye háromévesen az E.T. volt, szombat este ő fog beszélgetni róla a csopaki Plul-malom kertjében. Délután Borsos Oleg, a Külön falka zeneszerzője (az egykori Polar Dear formáció tagja) a nyolcvanas évek zenéivel alapozza meg a hangulatot.

A három vetítéssel Spielberg munkásságának három korszakát elevenítik fel, a legfrissebbtől kezdve a korai alkotások felé haladva. Péntek este a West Side Story új musicaladaptációt forgatókönyvírói szempontból vizsgálják. Vasárnap a Párbaj rendezéséről Fazekas Péter beszél majd, akinek A játszma című filmje a napokban került a mozikba.

A vetítések mellett napközben a helyszínen egy négynapos filmes tábor is zajlik majd, ahol fiatal színész hallgatók próbálhatják ki, milyen a kamera másik oldalán állni.

A Pont Csopak májustól szeptemberig minden hónapban egy hétvégére kertmozivá és kulturális helyszínné változtatja a Plul-malom kertjét. A Pont Csopak megálmodói – Balogh Rita dokumentumfilmes producer, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) egyik alapítója és Fränk Barbara független tartalomgyártó producer – hisznek abban, hogy a programok kontextusba helyezve érik el a közönségüket. Éppen ezért a Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: generációk, női szerepek és környezetvédelem is szerepel a témák között. A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett magyarországi premierek is szerepeljenek a programban. A program misszióját, a közösségépítést a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. A filmes tábor az NKA támogatásából valósul meg. 

További info: https://www.facebook.com/pontcsopak

Jegyvásárlás: https://tixa.hu/Pontcsopak_Spielberg_Maraton

A Pont Csopak 2022 további időpontjai:

Július 22–23., augusztus 12–13., szeptember 9–10.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!