Hírek

Spielberg meggondolta magát: szerződésre lépett a Netflix-szel

Steven Spielberg produkciós cége, az Amblin Partners, többéves szerződést írt alá a Netflix-szel.

Nemrég – nos, valójában világkorszakokkal korábban, még a járvány előtt – Steven Spielberg olyannyira ellenezte a Netflix képviselte új hullám előretörését és féltette tőle a mozikat, hogy aktívan igyekezett akadályozni a Netflix filmjeinek Oscar-lehetőségeit. Most azonban híres produkciós cége, az Amblin több éves, több filmes együttműködési megállapodást írt alá a streaming platformmal – írja az Ars Technica.

A szerződés „évente több új filmet” jelent majd, amiket az Amblin gyárt és a Netflix forgalmaz. Azaz: potenciálisan Spielberg felügyelete mellett (de mindenképp cégvezetői jóváhagyásával) készülhetnek majd olyan filmek, amik talán sose látják a mozivásznat.

A lépés hátraarcot jelent Spielberg számára (ha feltételezzük, hogy az ő személyes döntése az ügy; mivel ő az Amblin alapítója és vezetője, mást nem is lehet megalapozottan feltételezni). Nem teljes pálfordulást, mert az Amblin eddig is gyártott olyan tartalmat, ami kizárólag vagy nagyrészt streaming szolgáltatásban futott (például A chicagói 7-ek tárgyalása) – de azért az egy-egy kósza produkcióhoz képest a több éves/filmes elköteleződés jelentős politikai tett Hollywood talán legbefolyásosabb rendezője (– rendezőjének cége) számára.

A szerződést bejelentő szokásos PR szövegben maga Spielberg a következőképpen fogalmaz: „(…) nagyszerű lehetőség új történeteket együtt elmondani és a közönséget új módokon elérni. Ez az új út a filmjeink számára – azokkal a történetekkel együtt, amelyeket továbbra is régi családunknál, az Universalnál és más partnereinknél mesélünk el – hihetetlenül jó érzés lesz személyesen számomra, mert Teddel [Ted Sarandos, a Netflix vezérigazgatója] együtt indulhatunk el rajta (…)”.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy konkrétan Spielberg-filmeket látunk majd a streaming szolgáltatónál, az Amblin gyártásában ugyanis számos rendező dolgozhat.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés