Hírek

Spielberg, Villeneuve és Campion is felszólalt az Oscar-közvetítésből kizártak mellett

Mindhárom rendező egyetért abban – sok más művésszel együtt –, hogy a nézettség kedvéért meghozott változás hátrányos az érintettek számára.

Mindannyiunknak hely kell az asztalnál, amikor a közvetítés elkezdődik” – mondta Steven Spielberg az Oscar-közvetítés változásairól szólva, írja az IndieWire.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Mint ismert, az Oscar-közvetítés rendezői azt a döntést hozták, hogy nyolc kategória díjátadóját nem közvetítik élőben. A rövid dokumentumfilmek, a vágás, a smink, a filmzene, a művészeti rendezés, az animációs és élőszereplős rövidfilmek, és a legjobb hang díjait csak felvételről lehet majd látni a 94. Oscar-díjátadón – ez ellen szólalt fel Spielberg, Villeneuve és Campion is.

Úgy érzem, ez a leginkább együttműködésre építő médium a világon” – mondta Spielberg. – „Mindannyian együtt készítjük a filmeket, egy család vagyunk, ahol az egyik mesterség éppen olyan fontos, mint a másik. Úgy érzem, az Akadémia díjainál nincs olyan, hogy fontosabb és kevésbé fontos. Mindannyian egyenlően fontosak vagyunk, így tudjuk elmesélni a legjobb történeteket, amiket csak lehet.

Az Oscar-rendezők indokai természetesen érthetőek. A közvetítés nézettsége régóta csökkenőben, sőt válságban van, és az egyik faktor ebben a hosszan elnyúló időtartam. A felvételről való közvetítés ebben segíthet. Amikor David Rubin, az Akadémia elnöke (emailen) bejelentette a változást, így írt: a cél „növelni a nézői bevonódást, és életbevágó, mozgalmas, releváns show-t bemutatni”. Azt is írta: minden díjazott szerepelni fog a közvetítésben és minden elfogadó beszédet vetíteni fognak.

A döntés mégis azt a benyomást kelti sokakban, hogy az Akadémia egy „fontosabb” és egy „kevésbé fontos” kategóriát hozott létre, még ha akaratlanul is. A döntés ellen nem csak Spielberg, de Dennis Villeneuve és Jane Campion is felszólalt; mindannyian az idei közvetítés nagy esélyesei. „A filmkészítés csapatmunka, mint egy focicsapaté” – mondta Villeneuve. „A művészeti tervezés roppant fontos minden jó film számára (…) egy rendező számára igen nehéz felfogni ezt a döntést” – nyilatkozott Campion.

A 94. Oscar-díjátadót március 27-én tartják.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés