Hírek

Spike Lee a Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke (ismét)

Vehetitek a repjegyet, jövünk!” – örvendezett Spike Lee.

A 74. Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke Spike Lee lesz – írja a Variety. Lee az első fekete zsűrielnök a fesztivál történetében. A hírt azonban nem véletlenül érezzük deja vu-nek: tavaly is őt szemelték ki, ám a 2020-as fesztivál a járvány miatt, hosszas huzavona után, végül elmaradt.

Három évvel ezelőtt a nagydíjat elnyerő BlacKkKlansman filmet álló ovációval ünnepelték Cannes-ban. „Lee színes egyénisége biztos, hogy felrázza a dolgokat. Milyen zsűrielnök lesz? Gyere Cannes-ba és lásd meg!” – írta a fesztivál tavaly. „A Cannes-i Filmfesztivál (amellett, hogy a a legfontosabb a világon; bár senkit sem akarok megbántani) nagy hatással volt a karrieremre; mondhatjuk, hogy Cannes formálta azt, amivé a világ mozija számára váltam” – nyilatkozta a maga részéről Lee akkor.

Most sem kevésbé lelkes: „Igazán magnifique lesz (…) vehetitek is a repülőjegyet, feleségem és én jövünk!” – lelkendezett.

Spike Lee eddig hét filmjét mutatta be a fesztiválon: az első a She’s Gotta Have It volt 1989-ben; a legutóbbi a BlacKkKlansman három évvel ezelőtt. A legutóbbi zsűrielnök Alejandro G. Iñárritu volt; vezetésével a 2019-es zsűri Bong Joon-ho Élősködők című filmjét ismerte el a fődíjjal (amely aztán az év Oscar-meglepetése is lett 2020-ban).

A végleges programot június elején teszik közzé. A fesztivált a tervek szerint július 6-17. között tartják meg.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com