Hírek

Spike Lee lesz a cannes-i zsűrielnök

A 2020-es Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke az ellentmondásos, ám széles körben tisztelt rendező, Spike Lee lesz.

Két évvel azután, hogy a nagydíjat elnyerő BlacKkKlansman filmet álló ovációval ünnepelték Cannes-ban, a rendező Spike Lee zsűrielnökként térhet vissza: ő vezeti a május 12-23. között 73. alkalommal megtartandó fesztivál értékelését – írja a The Wrap.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Spike Lee látásmódja értékesebb, mint valaha. Azok számára, akik (újra) felébresztik az elmét és megkérdőjelezik a megszokottat és a berögzültet, Cannes természetes otthont és globális színpadot is jelent” – fogalmazott a fesztivál elnöksége. –

Lee színes egyénisége biztos, hogy felrázza a dolgokat. Milyen zsűrielnök lesz? Gyere Cannes-ba és lásd meg!

– tették hozzá.

A BlacKkKlansman Cannes-ban, 2018.

Spike Lee a maga részéről nagy meglepetéssel és örömmel fogadta a hírt. „A Cannes-i Filmfesztivál (amellett, hogy a a legfontosabb a világon; bár senkit sem akarok megbántani) nagy hatással volt a karrieremre; mondhatjuk, hogy Cannes formálta azt, amivé a világ mozija számára váltam” – nyilatkozta.

Spike Lee az első afroamerikai, akit Cannes vagy bármely első vonalbeli fesztivál zsűrielnökévé választottak (legalábbis ő maga így nyilatkozta). Eddig hét filmje szerepelt a fesztiválon: az első a She’s Gotta Have It volt 1989-ben; a legutóbbi a BlacKkKlansman két évvel ezelőtt.

A teljes zsűrit áprilisban jelentik csak be. A legutóbbi zsűrielnök Alejandro G. Iñárritu volt; vezetésével a 2019-es zsűri Bong Joon-ho Élősködők című filmjét ismerte el a fődíjjal, ami ezután Golden Globe-ot nyert és éppen tegnap nevezték összesen 6 Oscar-díjra.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés