Hírek

Spike Lee lesz a cannes-i zsűrielnök

A 2020-es Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke az ellentmondásos, ám széles körben tisztelt rendező, Spike Lee lesz.

Két évvel azután, hogy a nagydíjat elnyerő BlacKkKlansman filmet álló ovációval ünnepelték Cannes-ban, a rendező Spike Lee zsűrielnökként térhet vissza: ő vezeti a május 12-23. között 73. alkalommal megtartandó fesztivál értékelését – írja a The Wrap.

Spike Lee látásmódja értékesebb, mint valaha. Azok számára, akik (újra) felébresztik az elmét és megkérdőjelezik a megszokottat és a berögzültet, Cannes természetes otthont és globális színpadot is jelent” – fogalmazott a fesztivál elnöksége. –

Lee színes egyénisége biztos, hogy felrázza a dolgokat. Milyen zsűrielnök lesz? Gyere Cannes-ba és lásd meg!

– tették hozzá.

A BlacKkKlansman Cannes-ban, 2018.

Spike Lee a maga részéről nagy meglepetéssel és örömmel fogadta a hírt. „A Cannes-i Filmfesztivál (amellett, hogy a a legfontosabb a világon; bár senkit sem akarok megbántani) nagy hatással volt a karrieremre; mondhatjuk, hogy Cannes formálta azt, amivé a világ mozija számára váltam” – nyilatkozta.

Spike Lee az első afroamerikai, akit Cannes vagy bármely első vonalbeli fesztivál zsűrielnökévé választottak (legalábbis ő maga így nyilatkozta). Eddig hét filmje szerepelt a fesztiválon: az első a She’s Gotta Have It volt 1989-ben; a legutóbbi a BlacKkKlansman két évvel ezelőtt.

A teljes zsűrit áprilisban jelentik csak be. A legutóbbi zsűrielnök Alejandro G. Iñárritu volt; vezetésével a 2019-es zsűri Bong Joon-ho Élősködők című filmjét ismerte el a fődíjjal, ami ezután Golden Globe-ot nyert és éppen tegnap nevezték összesen 6 Oscar-díjra.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya