Hírek

Bocsánat Az utolsó Jedikért? – Star Wars: The Rise of Skywalker előzetes

J.J. Abrams biztos keze sem elég ahhoz, hogy felizgasson minket az új Star Wars előzetes láttán. A The Rise of Skywalker bizonytalan filmnek tűnik, nem a trilógia méltó lezárásának.

Kevés gyűlöltebb Star Wars-epizód van, mint a Rian Johnson által dirigált VIII. rész. A film annyira megosztotta a Csillagok háborúja iránt bármennyire is érdeklődő óriási tömeget, hogy a Solo című filmre már igazán el se mentek az emberek. Nem tudni persze, hogy az idén decemberben érkező IX. rész mennyire csigázza majd fel a fanokat – adnak-e még egy esélyt a sorozatnak most, hogy J.J. Abrams Az ébredő Erő után visszatér?

Hogyan mentsük meg a Star Warst?

Spekulációkba persze felesleges belemenni, főleg egy olyan előzetes esetében, mint ez. Abrams alapból szereti rejtegetni filmjei cselekményét, akár karaktereit is, de itt kicsit több kellett volna, hogy az internet felrobbanjon. A történetben feltehetően már eltelt legalább egy év Az utolsó Jedik eseményei óta, és a készítők láthatóan semmi kapcsolódásra nem utalnak az előző filmhez. Kylo Ren még a korábban összetört sisakját is összeforrasztja –

ez egy gesztus is lehet Abrams részéről, hogy a Rian Johnson által szétbarmolt karakterutakat helyrehozza.

A The Rise of Skywalker előzetese nem bővelkedik helyszínekben vagy történeti elemekben: csak a klasszikus képmontázst láthatjuk. Egy-két elem azonban kiemelkedő, és egyik sem az új trilógiához kapcsolódik. Az, hogy Lando Calrissiant (Billy Dee Williams) 36 év után újra láthatjuk, biztosan mosolyt csalt mindenki arcára. Amikor Rey (Daisy Ridley) átölelte Leiát (Carrie Fisher), az egy érzékeny pillanat volt. És mikor az előzetes végén váratlanul meghalljuk Palpatine nagyúr (Ian McDiarmid) ördögi kacaját – ott már nem értettem, erre mi szükség volt.

Az új trilógia ezzel az előzetessel közelebb lépett ahhoz a titulushoz, amit a fanyalgók aggattak rá. Identitásnélkülivé válik ez a három film azáltal, hogy a korábbi részek népszerű elemeit és nosztalgiában érlelt pillanatait játsszák újra. Nem képes megállni a lábán Rey, Poe, Finn és a többiek története – két film után érezhetjük, hogy nem fognak legendává válni, sőt igazán történetük sincs. Hiszen mit akartak nekünk elmondani? Át akarták adni a stafétát egy új generációnak, de még ők is az elődök történetfonalain csüngenek.

Itt az idő a múlt tényleges elengedésére, ha már sikerült Han Solót és Luke Skywalkert is kiiktatniuk, és Leia se tér vissza.

Eleve nehéz vállalás a mélyből visszarántani a franchise-ot, hogy újra megszeressék azok, akik elfordultak tőle. Az pedig még nagyobb kihívás, hogy a Skywalker-sagát lezárják, holott ez már rég nem róluk szól. Méltatlanul kezelték mind Leiát, mind Luke-ot, és ha nem vigyáznak, az utolsó Skywalkert, Kylo Rent is elbarmolhatják.

Valamiféle egységet kéne létrehozni a lemorzsolt rajongók és Az utolsó Jedik kedvelői közt, és ez a fény és sötétség egyesülését jelenthetné a sorozat számára. Bár ha ez a film csak szimplán élvezetes lesz és nem szándékozik felbosszantani az embereket, már sikernek könyvelhetjük el.

A Star Wars: The Rise of Skywalker december 19-én érkezik a hazai mozikba.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com