Hírek Magazin

Startolt a prágai Febiofest – a Viharsarok képviseli a magyar filmgyártást

Császi Ádám: Viharsarok

Robert Wieckiewicz a Walesa című filmbenAndrzej Wajda és Jim Jarmusch, az európai és az amerikai filmművészet két nagy klasszikusa alkotásainak bemutatásával csütörtökön Prágában megnyílt a Febiofest nemzetközi filmfesztivál.

A cseh felmenőkkel is rendelkező Jarmuschtól a Halhatatlan szerelem című alkotást, míg Wajdától Walesa – A remény embere című filmet láthatták az ünnepélyes megnyitó után a nézők. Az ünnepségen részt vett Robert Wieckiewicz, neves lengyel színész is, aki Walesát alakítja Wajda művében.

A Febiofest filmfesztivál idei, immáron 21. évfolyama március 28-ig tart. A 18 tematikai szekcióban hatvan ország alkotójának összesen 141 filmjét vetítik le. A fesztiválra 48 cseh és külföldi vendég kapott meghívást. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

A fesztivál életműdíját, a Kristián-díjat, az idén a zsűri Andrzej Wajda neves lengyel filmrendezőnek, Dieter Kosslick, a Berlinale filmfesztivál elnökének valamint Isaach de Bankolé színésznek ítélte oda a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásukért – közölték már előzetesen a rendezők.

A Febiofest honlapja szerint a magyar filmgyártást idén a Császi Ádám rendezte Viharsarok című alkotás fogja képviselni a fesztiválon. A film bemutatását a Prágai Balassi Intézet is támogatja.

Császi Ádám: ViharsarokA fesztiválon ugyanakkor bemutatják a fiatal ukrán filmesek alkotásait is, akiket az utóbbi hónapok eseményei az iskolapadokból az utcai barikádokra kényszerítettek.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya