Hírek Magazin

Startolt a prágai Febiofest – a Viharsarok képviseli a magyar filmgyártást

Császi Ádám: Viharsarok

Robert Wieckiewicz a Walesa című filmbenAndrzej Wajda és Jim Jarmusch, az európai és az amerikai filmművészet két nagy klasszikusa alkotásainak bemutatásával csütörtökön Prágában megnyílt a Febiofest nemzetközi filmfesztivál.

A cseh felmenőkkel is rendelkező Jarmuschtól a Halhatatlan szerelem című alkotást, míg Wajdától Walesa – A remény embere című filmet láthatták az ünnepélyes megnyitó után a nézők. Az ünnepségen részt vett Robert Wieckiewicz, neves lengyel színész is, aki Walesát alakítja Wajda művében.

A Febiofest filmfesztivál idei, immáron 21. évfolyama március 28-ig tart. A 18 tematikai szekcióban hatvan ország alkotójának összesen 141 filmjét vetítik le. A fesztiválra 48 cseh és külföldi vendég kapott meghívást. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

A fesztivál életműdíját, a Kristián-díjat, az idén a zsűri Andrzej Wajda neves lengyel filmrendezőnek, Dieter Kosslick, a Berlinale filmfesztivál elnökének valamint Isaach de Bankolé színésznek ítélte oda a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásukért – közölték már előzetesen a rendezők.

A Febiofest honlapja szerint a magyar filmgyártást idén a Császi Ádám rendezte Viharsarok című alkotás fogja képviselni a fesztiválon. A film bemutatását a Prágai Balassi Intézet is támogatja.

Császi Ádám: ViharsarokA fesztiválon ugyanakkor bemutatják a fiatal ukrán filmesek alkotásait is, akiket az utóbbi hónapok eseményei az iskolapadokból az utcai barikádokra kényszerítettek.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com