Hírek

Steve McQueen is beleszállt a Netflixbe

A 12 év rabszolgaság Oscar-díjas rendezője szerint a mozi egy közösségi élmény, ami nem reprodukálható monitorok előtt.

Steve McQueen újabb fejezetet nyitott a mozi vs. streaming vitában. A brit rendező a 2014-es Oscaron legjobb film díjjal távozó 12 év rabszolgaság óta először alkotott: új filmje a Widows ismét meghatározó szereplője lehet a díjszezonnak. Az Uproxxnak adott interjújában elmondta, azért készített filmet tőle szokatlan zsánerben, hogy a nagyvásznon élhessék át nézői a cselekményben dúló érzelmeket.

„A mozi közösségi élmény” – kezdi a rendező. „Ezért készítettem el ezt a filmet, a moziban van, hogy együtt nevetünk és van, hogy együtt sírunk. Ebben a filmben mindkettőre lesz alkalom.”

McQueen arról is beszélt, hogy meglátása szerint a mozi arra való, hogy egy közösség tagjaként fogadjuk be és ne otthon egyedül, a klaviatúra fölött görnyedve. A rendező nem említett egy streaming szolgáltatót sem név szerint, de egyértelmű értékkülönbséget vél felfedezni a nagyvásznon és a monitoron végignézett film között.

„Ez a jó a moziban. Semmi értelme, hogy otthon a laptopodon nézz filmet”– folytatja McQueen. „Az izgalmas a moziban, hogy 200, 500 vagy 1000 ember együtt adja át magát egy élménynek. Emlékszem, amikor az Észak-Északnyugatot néztem a feleségemmel az első randinkon. Nagyjából 20 évvel ezelőtt. Az a film… és a közönség reakciója, mindenki tapsolt és éljenzett. Amikor kifelé jöttem a moziból, szinte remegett lábam.”

Steve McQueen nem az első neves rendező, aki a Netflixet, ha nem is név szerint, de kritikával illette, korábban Quentin Tarantino és Christopher Nolan is hitet tett a mozi mellett.

McQueen új filmje, a Widows (magyar címén Nyughatatlan özvegyek…) november 22-én érkezik a hazai mozikba.

 

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com