Hírek

Steven Spielberg következő alkotását csak éjjel láthatjuk majd

Fotó: JOHN SHEARER/INVISION/AP/SHUTTERSTOCK

A nagyvászon hős védelmezője, Steven Spielberg egy nem mindennapi ötlettel mártózik meg a streaming médiában.

Újra együtt a Dreamworks stúdió két társalapítója, Jeffrey Katzenberg és Steven Spielberg. Katzenberg már gőzerővel dolgozik, hogy Meg Whitmannel közösen indítsák útjára 2020 tavaszán speciális streaming felületüket, a Quibit, amelyhez 1 milliárd dollárnyi befektetői pénzt sikerült összekalapozniuk. Az új alkalmazás különlegessége, hogy kizárólag mobiltelefonokra szánják, és a platformra készülő alkotásokat is ehhez – és persze a célközönség igényeihez – alakítják ki.

Vagyis, minden 5-7 perces szeletekre lesz kalibrálva, hogy azokat akár útközben is lehessen nézni – mert ez ugye egy hagyományos epizódhossz vagy egy másfél-kétórás mozi esetében elég kényelmetlen, és nehezebben tervezhető.

Persze a spanyolviaszt nem találták fel, hisz az Amazon és a Netflix is készített már több hasonlót, előbbi az Egy házasság helyzete című minisorozatot kínálta 10 perces epizódokban, a Netflixen pedig többek között David Fincher animációs sorozata, a Love, Death and Robots futott ilyen „utazóbarát” megoldással.

A Quibi repertoárja azonban csak ilyen darabokból áll majd, amelyekből az előzetes tervek alapján 34 készül majd saját gyártásban az első évben. Ebből nyolcat rögtön az induláskor elérhetővé tesznek, és ezekhez kéthetente jön majd egy-egy újabb, rövidre vágott film (természetesen sok más tartalom mellett). Film, mert ahogyan Katzenberg ki is emelte, ezek nem rövidfilmek lesznek, hanem „filmek kis darabokban”.

Most már azt is tudjuk, hogy ezek közül az egyiket Steven Spielberg készíti majd, aki rögtön egy hatalmas gimmicket is bedobott a 12 szeletből álló, egyelőre Spielberg’s After Dark munkacímen futó produkcióhoz.

Mikor Spielberg felkereste régi társát, egy, a rendező szavaival élve „szuper félelmetes” történetet vázolt fel Katzenbergnek, amelyet ő maga ír majd. Ez már önmagában érdekes, hisz Spielberg nagyon ritkán ír, utolsó játékfilmes forgatókönyvírói kreditje a 2001-es AI: Mesterséges értelem volt, de azelőtt is csak két-három forgatókönyvet jegyzett.

És hogy mi lesz benne a pláne? Mivel egy rémisztő történetről van szó, amit mobiltelefonokról lehet elérni, a Quibi csak akkor engedi majd elindítani az alkotást, ha az adott telefon egy olyan helyen van, ahol lement már a Nap, de még nem hajnalodik. Ennek pontos idejét pedig egy beépített óra jelzi majd, mindenkinek a saját koordinátái alapján.

Persze nem csak Spielberg harapott rá erre az újszerű elbeszélői kihívásra, a Quibi már más hírességeket is megnyert magának,

például Steven Soderbergh-et, Guillermo del Torót, Sam Raimit, Catherine Hardwicket, Anna Kendricket, Doug Limant, Laurence Fishburne-t és Antoine Fuquát.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya