Hírek

Elkaszálták a Swamp Thinget?

Az Swam Thing első epizódjának bemutatója után a DC Universe hirtelen leállította a sorozatot. Az eset egészen furcsa, főleg hogy a sorozat alapvetően pozitív visszajelzéseket kapott.

A Swamp Thing a Mocsárlény kalandjait feldolgozó 1971-es DC képregény-adaptációja, ami korábban már több filmes és animációs feldolgozást kapott. A legújabb sorozat James Wan felügyelete alatt készült. James Wan amolyan aranyemberként működött eddig a filmszakmában, bármihez ért, sikert, vagyis bevételt kovácsolt belőle. Életművéről hosszabban itt írtunk. Most vajon megtört a varázs?

Swamp Thing Abby Arcane (Crystal Reed) történetét regéli el, aki hazatér Maraisba, ahol egy mocsári eredetű vírus után kutat. Itt ismerkedik meg egy tudóssal, aki miután váratlan dologra bukkan, a mocsárban végzi, ahonnan az ott élő mutagéneknek köszönhetően Mocsárlényként jön elő.

A Swamp Thing pilotja izgalmasra sikeredett: „Az első rész 60 perce tökéletesen ki van töltve izgalmakkal: a félelemkeltés sokkal inkább idézi a nyolcvanas évekbeli, ma már kultikusnak számító sci-fi-horrorokat, mint napjaink manipulatív filmzenéjére paráztató jumpscare-jeit.” (Molnár Kata Orsolya)

Ezek után valóban érthetetlen, hogy miért állították le a produkciót. Ráadásul egyetlenegy epizód vetítése után?

A DC Universe-nek nyilvánvalóan problémái vannak a nézőkörük kialakításával, amit az is mutat, hogy egyre tolják ki az ingyenes próbaidőszak reklámokat. A gondok a Swamp Thinggel még áprilisban kezdődtek, amikor kiderült, hogy az eredetileg 13 részesre tervezett sorozatot hirtelen 10 részesre kellett lerövidíteniük az alkotóknak. Ráadásul mindez pusztán könyvelési hiba miatt történt, illetve Észak-Karolina, vagyis a forgatási helyszínt adó tagállam adókövetelése miatt. Ezenkívül más támogatók is kihúzták magukat a sorozat mögül – lényegében félreértések, félretájékoztatások miatt. Magyarán pénzügyi gondok akadtak a produkció körül.

A Swamp Thing pedig egy sajátos darab lehetne a DC Universe gyűjteményében, de úgy tűnik, a csillagok állása nem kedvez a Mocsárlénynek. Arról nem is beszélve, hogy az amúgy sem magabiztos DC Universe ezzel nem vívta ki a remélt nézői bizalmat.

Sőt, olyannyira ingatag a DC Universe, hogy – vélhetően a csalódott nézők nyomására – a legújabb hírek szerint, mégis levetítik péntekenként a mocsáros sorozat mind a 10 részét – adta közzé a Collider a hír frissítésében. A kérdés az, hogy a csalódott nézők bizalmát sikerül-e visszaszerezni? Bár így legalább megtudjuk, hogy sikerült újjáéleszteni a szörnyet.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Nagyítás rovat felelőse. kellermirella@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..