Hírek

Elkaszálták a Swamp Thinget?

Az Swam Thing első epizódjának bemutatója után a DC Universe hirtelen leállította a sorozatot. Az eset egészen furcsa, főleg hogy a sorozat alapvetően pozitív visszajelzéseket kapott.

A Swamp Thing a Mocsárlény kalandjait feldolgozó 1971-es DC képregény-adaptációja, ami korábban már több filmes és animációs feldolgozást kapott. A legújabb sorozat James Wan felügyelete alatt készült. James Wan amolyan aranyemberként működött eddig a filmszakmában, bármihez ért, sikert, vagyis bevételt kovácsolt belőle. Életművéről hosszabban itt írtunk. Most vajon megtört a varázs?

Swamp Thing Abby Arcane (Crystal Reed) történetét regéli el, aki hazatér Maraisba, ahol egy mocsári eredetű vírus után kutat. Itt ismerkedik meg egy tudóssal, aki miután váratlan dologra bukkan, a mocsárban végzi, ahonnan az ott élő mutagéneknek köszönhetően Mocsárlényként jön elő.

A Swamp Thing pilotja izgalmasra sikeredett: „Az első rész 60 perce tökéletesen ki van töltve izgalmakkal: a félelemkeltés sokkal inkább idézi a nyolcvanas évekbeli, ma már kultikusnak számító sci-fi-horrorokat, mint napjaink manipulatív filmzenéjére paráztató jumpscare-jeit.” (Molnár Kata Orsolya)

Ezek után valóban érthetetlen, hogy miért állították le a produkciót. Ráadásul egyetlenegy epizód vetítése után?

A DC Universe-nek nyilvánvalóan problémái vannak a nézőkörük kialakításával, amit az is mutat, hogy egyre tolják ki az ingyenes próbaidőszak reklámokat. A gondok a Swamp Thinggel még áprilisban kezdődtek, amikor kiderült, hogy az eredetileg 13 részesre tervezett sorozatot hirtelen 10 részesre kellett lerövidíteniük az alkotóknak. Ráadásul mindez pusztán könyvelési hiba miatt történt, illetve Észak-Karolina, vagyis a forgatási helyszínt adó tagállam adókövetelése miatt. Ezenkívül más támogatók is kihúzták magukat a sorozat mögül – lényegében félreértések, félretájékoztatások miatt. Magyarán pénzügyi gondok akadtak a produkció körül.

A Swamp Thing pedig egy sajátos darab lehetne a DC Universe gyűjteményében, de úgy tűnik, a csillagok állása nem kedvez a Mocsárlénynek. Arról nem is beszélve, hogy az amúgy sem magabiztos DC Universe ezzel nem vívta ki a remélt nézői bizalmat.

Sőt, olyannyira ingatag a DC Universe, hogy – vélhetően a csalódott nézők nyomására – a legújabb hírek szerint, mégis levetítik péntekenként a mocsáros sorozat mind a 10 részét – adta közzé a Collider a hír frissítésében. A kérdés az, hogy a csalódott nézők bizalmát sikerül-e visszaszerezni? Bár így legalább megtudjuk, hogy sikerült újjáéleszteni a szörnyet.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya